Medicul de gardă

De ce apar poftele în timpul sarcinii?

239
De ce apar poftele în timpul sarcinii? - 18martiemedicul-1332084687.jpg
"Sunt însărcinată în luna a patra și, de felul meu, nu sunt o persoană pofticioasă. Nici ca gravidă nu pot să mă plâng că-mi trimit noaptea soțul la cofetărie să-mi aducă nu știu ce bunătate. Problema e că înainte nu suportam înghețata, iar acum sunt dependentă de acest dulce. Mă uit pe cutie, e plină de E-uri de tot felul, plus că am probleme și cu gâtul, dar tot nu pot să renunț. De unde provine pofta asta numai pentru înghețată?" (Ana Stoianov).

v v v

Potrivit dr. Iuliana Botezatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center, dacă e să se analizeze semnificația fiecărei pofte în parte, anumite pofte pot avea semnificații care ar trebui să dea de gândit oricărei gravide, mai mult, să fie tratate cu toată responsabilitatea. Totul, din cauză că acestea au legătură cu anumite de-ficiențe ale organismului. De exemplu, pofta de înghețată, ca și o apetență crescută pentru mirosul unor substanțe ciudate sau chiar pentru fumul de țigară pot fi puse în legătură cu o oarecare lipsă de fier a organismului. De ase-menea, toate studiile pe această temă arată că foarte multe femei însărcinate consumă cantități impre-sionante de înghețată în timpul sarcinii, chiar dacă înainte nu au avut deloc această poftă. Referitor la pofta pentru ciocolată, aceasta poate fi declanșată de o oarecare deficiență a vitaminei B în organism. La fel, pofta pentru preparatele pe bază de carne roșie este determinată de nevoia organismului de proteine.

Pe de altă parte, însă, pofta exagerată de un anumit produs alimentar reprezintă o componentă a sarcinii și se întâlnește, într-o măsură mai mare sau mai mică, la majoritatea femeilor gravide. Important este să existe simțul măsurii, indiferent cât de puternică este pofta care apare într-un moment sau altul al perioadei de graviditate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5747 secunde