Veterinarul pe recepție

Rabia la pisici, o infecție agresivă

440
"Tot ce vreau să știu este dacă o pisică ce a luat rabie o transmite și la om sau numai la alte pisici sau animale cu care se joacă? Cu mulțumiri, Cristiana Onuță".

v v v

Stimată doamnă Onuță, medicul veterinar Gheorghiță Mureșanu atrage atenția că rabia este una dintre cele mai de temut boli infecțioase, iar după ce boala se dezvoltă, devine nu doar incurabilă, ci și letală. Din păcate, toate animalele cu sânge cald, dar și oamenii, pot să se contamineze cu această boală fie de la pisici, fie de la câini, însă riscul cel mai mare îl reprezintă contactul cu viața săl-batică.

Animalul își pierde controlul. Având în vedere că rabia este o infecție agresivă, animalul bolnav va mușca și va ataca fără să țină cont de nimic, ignorând cu desăvârșire ordinele stăpânului, pe care odi-nioară le respecta cu sfințenie. Alte pisici infectate, de exemplu, pot suferi o formă de paralizie. Printre animalele sălbatice care provoacă această infecție se numără ratonii, coioții, dar și liliecii, și numai în situația în care animalele de companie nu sunt vaccinate special împotriva rabiei.

Virusul nu se transmite de la pisică la pisică. Dacă se poate spune așa, există și o veste bună, în sensul că vi-rusul nu se poate transmite de la o pisică la alta. Totuși, când animalul nu a fost vaccinat în prealabil, va trebui să intre într-o așa-zisă carantină timp de șase luni de zile. Însă, pentru a evita probleme atât de neplăcute, și pentru animal, și pentru om, medicul veterinar precizează că toți câinii și pisicile trebuie să fie vaccinate în mod adecvat, începând de la vârsta de trei luni, întrucât vaccinarea protejează, iar dacă observați că pisica are probleme de sănătate, contactați imediat medicul veterinar, pentru a nu complica și mai mult situația. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 12 Septembrie 2011
Stire din Cetățenești : Albirea pisicilor - un fenomen rar
Luni, 10 Octombrie 2011
Stire din Fun : 50 de curiozități despre pisici
Pagina a fost generata in 1.0306 secunde