Constanța reală

De ce dispar pomi sănătoși din peisajul constănțean

1195
8
În loc să fie tăiați pomii uscați, așa cum au cerut cu mult timp în urmă, s-au trezit cu pomi sănătoși puși la pământ fără milă. Indignați, oamenii cred că "Primăria a încurcat borcanele!"
Primăria neagă orice implicare, precizând că niciun arbore sănătos nu este tăiat fără acordul celor din zonă.

Ca și când nu ar fi suficient că orașul are un serios deficit la rezerva de oxigen, după ce au cumpărat pomi din banii proprii și i-au îngrijit ca pe ochii din cap ani de zile, locuitorii din zona Dacia s-au trezit, la sfârșitul săptămânii trecute, cu frumusețe de pomi puși la pământ. Vasile Nicoară, președintele Asociației de proprietari din b-dul Al. Lăpușneanu nr. 117 declară indignat: "Așa o fi înțeles primăria să ne rezolve o cerere mai veche, prin care am cerut să se taie niște pomi uscați din zonă, un adevărat pericol. De doi ani ne căznim să vină cineva să taie pomii uscați, am făcut cerere în numele asociației, așa cum trebuie, am tot așteptat... Noi n-am cerut să taie altceva. Chiar așa să încurce borcanele, să taie pomi buni și să-i lase pe cei uscați? Plus că au lăsat totul vraiște, crengile grămadă pe jos... Noi am cumpărat acești pomi din banii noștri, i-am îngrijit frumos și pentru aspectul zonei, și împotriva poluării, că e mare circulație la Dacia, colcăie praful!".

Mai mult, președintele asociației ni s-a plâns că nici rondoul de flori din zonă, pe care, de asemenea, asociația plantase din banii proprii trandafiri, n-a scăpat nevandalizat: "Au venit cu coasa și i-au retezat complet. E măcel! Ne doare sufletul, asta e crimă!". Oamenii sunt cu atât mai supărați cu cât doar ce aprobaseră în adunare să planteze alți pomi în zonă, în ideea ca poluarea să fie un pic atenuată.

Primăria nu intervine fără acordul locatarilor

După cum ne-a explicat Mihaela Dospina, din cadrul Serviciului Administrare Spații Verzi din Primăria Constanța, pomii cu pricina nu au fost tăiați urmare vreunei acțiuni a primăriei. Nici nu se putea face asta, întrucât este vorba despre niște arbori sănătoși, care nu constituie un pericol și nici nu prezintă alte impedimente pentru locatarii din zonă. În plus, după ce angajații acestui serviciu toaletează sau taie pomii, lasă curat în urmă. În aceste condiții, singura variantă plauzibilă este că persoane care aveau o problemă cu acei pomi, din răzbunare sau din cine știe ce alt motiv au pus pe cineva să-i taie… cu noaptea-n cap, ca să nu fie surprinși în flagrant : "Am fost și noi informați la primărie, cineva a văzut că tăierile s-au făcut dis de dimineață, iar crengile au fost lăsate vraiște pe jos. Oamenii trebuie să fie convinși că noi nu tăiem fără acordul lor. Au fost situații când cei de la parter doreau lumină, cei de la etajele superioare, umbră, am așteptat să se înțeleagă, să ne prezinte tabelul cu acordul majorității și abia după aceea am tăiat. Numai dacă pomii prezintă pericol, sunt uscați, au scorburi mari, ating geamurile, atunci se fac tăieri de oamenii noștri".

Uscăciunile se taie în iunie

Referitor la solicitarea mai veche a acestei asociații de proprietari privind tăierea pomilor uscați, având în vedere că în această perioadă au prioritate lucrările de pregătire a sezonului estival, după finalizarea acestora, mai exact după întâi iunie, se va deplasa o echipă la fața locului pentru a efectua tăierile impuse. În plus, Mihaela Dospina ne-a asigurat că vara este rezervată tăierii uscăciu-nilor de pe raza întregului oraș.

Sprijin de la Poliție

Întrucât în zona cu pricina există camere de luat vederi, oamenii cer, și pe această cale, Poliției să se autosesizeze, astfel încât vandalii să răspundă pentru faptele lor: "Dacă nu vor fi prinși, amendați serios, arătați la televiziunile și ziarele orașului, să se vadă cine sunt, acești indivizi o să taie pomi din răzbunare și o să ne râdă-n nas cât o să aibă ei chef!".

Conștienți că orice pom reprezintă o imensă gură de oxigen, oamenii speră că instituțiile statului vor găsi mijloacele necesare pentru a-i proteja de cei care vandalizează orașul fără milă și fără să dea cuiva socoteală: "Vrem să credem că, totuși, nu trăim în junglă!"


Comentează știrea

mihai
22 mai 2013
POMII SI VERDEATA DIN CONSTANTA

In toata Constanta sunt o multime de pomi uscati care reprezinta un reala pericol pentru constanteni ( Ex. pe b.ul Aurel Vlaicu, intre magazinul PENNY si Universitate, in Parcul Tabacarie, in cartierul Tomis Nord, in zona Medeea, etc.), pomi care nu sunt taiati de catre Primarie de ani de zile. Nu s-au mai plantat pomi pe bulevardele si aleile din Constanta de o gramada de ani, dovada pomii lipsa de pe margine acestora. Traim intr-un aer infect, mai ales in zonele de centru ( mai ales in zona Casei de Cultura unde, in loc sa fie amenajat un parc adevarat, se construiesc doua biserici, una langa alta si mai suntem obligati sa mai mirosim si micii, sunca, costita si alte produse de la Targul Taranesc). Pacat, Constanta are nevoie de pomi, verdeata si aer curat.

Margareta
22 mai 2013
Pomii si iluminatul public

Am facut o sesizare la Primarie , in legatura cu acoperirea stalpilor de iluminat, de crengile pomilor si intunericul de pe alei. Cred ca acest lucru ar trebui sa fie verificat periodic de cei din Primarie si nu numai la sesizare. Oricum, la sesizarea facuta, nu s-a luat nici o masura.

riri
22 mai 2013
cimitir vegetali

sint multi salariati la cimitir dar fac si mut rau deoarece taie copaci care cresc foarte repede. poluare vine din cimitir de ce taie copaci/ sa nu adune frunzele/?

Vrem copaci in Consatnta
22 mai 2013
Nu mai taiati putinii copaci care au mai ramas, ca altii nu se mai planteaza

Si in zona podului butelii s-au toaletat pomii dar in sensul ca au mai ramas din ei doar bazele groase ale crengilor. Arata groaznic. Dar oare nu exista o lege care spune ca toate firele suspendate de pe stalpi (si care sunt incurcate de crengile pomilor) ar trebui INGROPATE ?????? Va rugam domnilor ziaristi sa va informati si sa ne dati mai multe amanunte.

Cine se ocupa de spatiile verzi si de arbori in primarie???
22 mai 2013
Ce urat oras

Nici macar gazon verde nu se pune da-a lungul strazilor principale si aleilor, ca tot ar arata mai bine.

europeanu
22 mai 2013
primaria

Asa se vede cum hotul de mazare pune subordonatii la treaba.Niste putori ordinare exact ca seful lor.

Miruna
22 mai 2013
acesta e primarul ales de pensionari,bunicii,strabunicii sau parintiii unora si de unii pomanagii si semianalfabeti

si angajatii si subordonatii lui din primarie,ratc,raja,radet,politia locala,etc..spalati va pe cap cu clanul mazare

Eu
25 iulie 2013
Rusine!!!

Mi-am exprimat parerea despre pomii taiati ilegal de la blocul 28 din strada Dionisie cel Mic nr 56.Consider ca este un abuz sa blocati mesajul. Este al doilea mesaj blocat azi. Nu imi voi mai exprima parerea aici sunt si alte locuri.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4529 secunde