De ce își face loc "circul" la pelerinajele religioase

1066
6
De ce își face loc

Articole de la același autor

Experienta pelerinajului ar trebui să fie un prilej de întărire a credinței, de bucurie și pace interioară, nicidecum unul de "circ".

În realitate, experiența pelerinajelor din ultimii ani i-a determinat pe unii credincioși să perceapă acest ritual ca pe o teribilă probă fizică și spirituală, comprimată în cozi lungi de așteptare. Practic, mii de oameni stau încolonați de-a lungul unui traseu clar delimitat, înconjurați de garduri metalice pentru a nu se crea haos. Și, totuși, "gardurile" Jandarmeriei, nelipsite de la toate evenimentele religioase importante, sunt depășite de oameni, și nu puțini, care nu par a avea legături reale cu credința adevărată. Este unul dintre motivele care-i determină pe credincioșii onești să-și refuze bucuria de a participa la astfel de evenimente.

"Am fost de două ori în pelerinaj la Mănăstirea Nicula și o dată la Iași. Nu mi-am imaginat ca oameni care se dau credincioși să facă atât de urât în situații atât de speciale. Prima dată am fost pur și simplu călcată în picioare de indivizi din urma mea, care țineau să ajungă mai în față, iar a doua oară, am fost luată cu salvarea, era prea cald. Păcat că din cauza unor oameni, (n-aș vrea să-i numesc într-un anume fel, într-o zi atât de sfântă cum este cea de astăzi), parcă mereu mai mulți, la aceste evenimente se face atâta circ…" - ne-a mărturisit Ioana Vanea, care susține că starea de sănătate nu-i permite să mai repete excepționala experiență de suflet a pelerinajului, și tot speră ca rândul sau coada la… ultima speranță să fie pentru speranța îmbogățirii spirituale, și nu materiale. Femeia ne-a spus că a suferit enorm văzând oameni atât de răvășiți, de săraci, de lipsiți de educație la cozile de la pelerinajele la care a participat, dar și pentru că s-a ajuns până acolo, încât pelerinii să fie încadrați în două categorii. Nu-și imaginează dacă aceste lucruri se pot schimba, dar crede cu tărie că salvarea unei nații, oricare ar fi ea, trebuie să vină "de la capetele ei luminate".

Ce spun reprezentanții Bisericii

Pelerinajul religios este o constantă a umanității, cu motivații multiple și semnificații spirituale profunde, când este trăit intens și înțeles corect. În experiența spirituală a pelerinajului, Dumnezeu și omul ar trebui să se caute reciproc. Iar cei care au credința mai slabă au prilejul să o întărească văzând credința puternică a altora; cei care au răbdare mai puțină ar trebui să se întărească văzând răbdarea de fier a altora; cei care se roagă mai puțin și mai superficial ar trebui să se îmbogățească din rugăciunea fierbinte a altora - spun reprezentanții Bisericii Ortodoxe. Practic, în pelerinaj, suntem influențați de alții și influențăm pe alții prin felul nostru de a fi prezenți acolo. Însă, în majoritatea lor, pelerinii sunt oameni însetați de mai multă viață spirituală, pe care nu o oferă întotdeauna propriile lor parohii sau pentru că s-au prea obișnuit cu acestea. Pelerinajul ar trebui să învingă rutina, să trezească în om o dorință mai mare de sfințenie, de înnoire a vieții, iar întâlnirea cu locurile sfinte, cu icoanele și moaștele sfinților, dar și cu persoane cu viața smerită și sfântă să devină izvor de luminare interioară a pelerinului. Aici chiar nu este locul potrivit pentru împărțirea în două tabere!

Comentează știrea

unul
15 august 2014
Ce spun reprezentanții Bisericii

Pelerinajul religios e o minunata ocazie de a indopa prostimea cu prafurile si minciunile nerusinate ale popilor vesnic doritori de inavutire. Pelerinajul religios e o minunata ocazie de a continua cretinizarea speciei umane. Se realizeaza o traire intensa prin inchinarea la femei care au avut o inima atit de mare incit i-au iubuit pe toti barbatii din vremea lor. Deoarece in urma acestei iubiri infocate a rezultat cea mai mincinoasa si perversa creatura a tuturor timpurilor, cel mai mare dusman al tuturor timpurilor al Dumnezeului Cel Adevarat, creatura care s-a numit pe sine dumnezeu, si deoarece acelei femei i-a fost imposibil sa-si aminteasca cu cine dracu a facut respectiva creatura, a acuzat pe un oarecare duh sfint ca a pîrlit-o. Asa se face ca datorita minciunilor nerusinate ale popilor vesnic flaminzi, azi sarbatarim o zi pt. un duh sfint exact de ziua IELELOR (adica niste forme de strigoi feminini din mitologia populara).

altul
16 august 2014
tu sa fi fericit

Daca tu sti cine ti-e tata si nu a trebuit ca mamicuta ta sa invoce duhul sfant, esti doar un oarecare. Fiecare intelege si crede ce-l duce capul. Daca tu o o sa-ti botezi copii, spalandu-te pe maini in chiuveta, e problema ta, dar sa insulti o intreaga religie si pe credinciosi asa, trebuie sa fii un mare nesimtit si banuiesc eu asa, de o alta confesiune.

Răspuns la: Ce spun reprezentanții Bisericii
Adăugat de : unul, 15 august 2014
Pelerinajul religios e o minunata ocazie de a indopa prostimea cu prafurile si minciunile nerusinate ale popilor vesnic doritori de inavutire...
unul
16 august 2014
Sfaturi pentru "altul"

-Poate ca ar trebui sa-ti dau un respuns relativ clasic : In planul existentei mele nu intra bătăliile cu diversi viermi. Dar nu ți-l dau. -In primul si in primul rind, invata sa scrii. Se scrie : sa fii, sa stii (cu doi de "i") ; copiii (cu trei de "i"), etc. -In al 2-lea rind, pune mina si citeste Biblia si ai sa vezi ca intre Vechiul Testament si Noul Testament nu este absolut nimic, mai precis "invatatura" din Noul Testament este la 180 grade fata de invatatura din Vechiul Testament (chiar si aceea din Vechiul Testament e afectata de interpolari ulterioare). Ceea ce, in Vechiul Testament , a fost sarpele pt. Eva, exact acelasi lucru a fost Marele Amăgitor din Noul Testament pt. intreaga lume. – Eu am scris doar citeva cuvinte si, evident ca acestea nu pot contrabalansa riurile de cerneala pe care popii blasfemitori le-au consumat in ultimele doua mii de ani pt. a justifica blasfemiile bestiale si absurditatile pe care le debiteaza ; scopul lor esential este jaful, in special in cele mai cumplite momente din viata voastra, cum sunt inmormintarile. Sunt convins ca aceste putine cuvinte ale mele nu te vor scoate din starea de … in care te gasesti si de care ții cu dinții si cu ghearele ca sa nu o pierzi. –Eu nu fac parte din nici o secta, din nici o confesiune, etc.Punct.

DODO
16 august 2014
pt UNU

Mi-e mila de tine! Nu esti tu vinovat,ci cei care ar fi trebuit sa te educe.Partea rea este ca tu nu-ti dai seama de ratacirea ta,ca toti neoateii fiii bolsevicilor,esti convins ca ai dreptate.Cita lipsa de cultura ( religia= cultura) pentru cei care au mai citit si ascultat din vechii ginditori ai acestei tari.Nu esti gata sa intelegi tainele acestei lumi.Reflex manelist ;sa dai repede cu " parul verbal".Alta este ca aici nu dam teza la romana,ci facem schimb de opinii.

acelasi
16 august 2014
bravo tie

Inteleg ca esti un vierme citit, ateu, autodidact si bun la roman, bun orator si onanist ?

Răspuns la: Sfaturi pentru "altul"
Adăugat de : unul, 16 august 2014
-Poate ca ar trebui sa-ti dau un respuns relativ clasic : In planul existentei mele nu intra bătăliile cu diversi viermi. Dar nu ți-l dau. -In...
admirator
17 august 2014
nu va mai certati de pomana

"unul" este un vechi ateist militant, inregimentat acum sub faldurile rosii (ca singele) ale PSD-ului, cu care inaltii prelati BOR se au atit de bine! Asa-i intr-o casnicie, mai apar si probleme... Toata chestia e cine e barbatul si cine femeia. In rest... sa va fie de bine! Va intelegeti, voi, pina la urma! Bani sa fie! Si prosti sa-i conduceti! Tot securisti si aia, si aia! Aleluia!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9421 secunde