Cât mai durează șantierul Catedralei de la Casa de Cultură

2389
16

Articole de la același autor

Zilele trecute, pensionarii aflați pe o bancă în vecinătatea șantierului Catedralei Eroilor din parcul de la Casa de Cultură comentau supărați faptul că, în șapte ani, s-a ajuns doar la niște ziduri care par a fi părăsite de soartă, dar năpădite de buruieni. 


În municipiul Constanța, la ora actuală, există aproximativ 100 de biserici și alte cinci în construcție, printre care și Catedrala Eroilor, din parcul de la Casa de Cultură, al cărei șantier s-a declanșat în anul 2007. Într-un interviu acordat online ziarului "Cuget Liber", preotul Eugen Tănăsescu a negat faptul că ar fi o "inflație" de biserici în Constanța. 


"Să vorbim statistic. În fiecare duminică, bisericile din Constanța sunt arhipline. Avem, conform ultimului recensământ, în jur de 400.000 de credincioși ortodocși. La un calcul mediu de 100 de oameni pe parohie, sunt necesare 4.000 de biserici. Din toate aceste date, să zicem că mai reducem numărul credincioșilor activi la jumătate și tot ar fi necesare cel puțin 2.000 de biserici. În realitate, avem 350 de parohii în tot județul, iar în orașul Constanța sunt puțin peste 100. Biserica știe că orice parohie include mari resurse și atunci sunt construite biserici acolo unde este strict necesar. Spre exemplu, în zona Faleză Nord, dincolo de Delfinariu, spre Mamaia, avem o singură biserică la aproape 10.000 de oameni", a mai explicat preotul Tănăsescu. 


Construcție inspirată de Sfânta Sofia din Constantinopol 
Ieri, preotul paroh Florin Rusu ne-a declarat că, anul trecut, s-a lucrat la exterior, ajungându-se până la cota +10 metri, după care s-a trecut la construirea celor două balcoane din interior, unul aflat la 5 metri înălțime, iar celălalt la 10 metri. 


"Este o construcție foarte mare, care necesită foarte multe fonduri. Catedrala a fost gândită încă din anul 1990, în cadrul unui complex Parohia Sfânta Treime cu hramul Înălțarea Domnului, ca o prelungire a Monumentului Eroilor, care să cuprindă și biserica deja construită. Aceasta urmează să devină paraclis, unde vor fi ținute slujbele pentru cei trecuți în neființă. Piatra de temelie a catedralei a fost pusă de Înalt Prea Sfințitul Lucian, ea urmând să fie de patru ori mai mare decât Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Petru și Pavel. De altfel, când se va termina, va fi a treia catedrală din țară, după cele de la Timișoara și Bacău, dacă între timp nu se va finaliza cea de la București", ne-a lămurit preotul Rusu.


Proiectul bisericii a fost inspirat de Sfânta Sofia de la Constantinopol și va avea un dom mare cu deschiderea de 18,5 metri și patru turle, în stil cruce grecească. 


L-am întrebat pe același interlocutor dacă intenționează să toaleteze măcar buruienile care au năpădit construcția și ne-a dat asigurări că, o dată cu îndreptarea condițiilor meteo, se va interveni la imaginea deloc plăcută. "Am dat comandă de 12 tone de fier beton pentru a putea demara construcția pânzelor curbe, dar mai avem nevoie de cofrage. Structura nu a ruginit, ci este dată cu ferosil. Arhiepiscopia ne ajută cu mână de lucru și materiale. Vom face tot ce ne stă în putință pe măsură ce donațiile atât în materiale, cât și cele care se strâng la biserică ne vor permite să înaintăm cu construcția, a cărei autorizație mai este valabilă încă patru ani. Ne-am gândit și la un proiect peisagistic, în care avem prevăzută plantarea de pomi, instalarea de bănci și chiar a unei fântâni arteziene. Să nu uităm că lucrările la catedrala din Brăila au durat 20 de ani. Lucrurile mari s-au făcut cu nădejde și trudă", a mai adăugat preotul Florin Rusu. 


Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
cata_man
20 iunie 2014
Vrem parc nu biserica

Ati distrus un parc intreg cu biserica voastra. Ani de zile a fost un loc de joaca si de plimbare pentru toti oamenii si copii din cartier. Aveam unde sa ne plimbam cu bicicletele. O sa mai dureze inca 30 de ani pina o sa o poata termina. Totul din cauza preanefericitului de Teodosie care vrea sa aiba cit mai multe biserici. Sa doneze el banii pe care I-a furat si inca ii fura cu nerusinare de la oamenii de buna credinta. Daca nu-l aveam primar pe Fasole nu se incumetau sa porneasca constructia.

teodorescu
20 iunie 2014
Fa-ti acasa ...parc

Nea Man-ule....vrei parc sa te plimbi cu bicicleta?Fa-ti acasa , daca stai la bloc, ia-ti teren la tara si fa-ti parc ...cu livada, cu tot ce vrei.Aaaa te roade ca fura altii mai mult ca tine?Ba baiatule revino-ti ca esti in Romania...nu tu votezi primari, presedinti, senatori cu multa placere ?Acum te dai zmeu?TACIIIII !!!

Răspuns la: Vrem parc nu biserica
Adăugat de : cata_man, 20 iunie 2014
Ati distrus un parc intreg cu biserica voastra. Ani de zile a fost un loc de joaca si de plimbare pentru toti oamenii si copii din cartier. Aveam...
nna
20 iunie 2014
plimbare

Plimba ursu ,ca rugineste lantu .Mai mare nevoie avem de DUMNEZEU ,decat de parc.Daca -l avem pe Dumnezeu ,avem de toate.Noi nici nu ne dam seama ca printre noi se afla si cei ce sunt slugoi ai lui satan.

man
20 iunie 2014
teodorescu

Esti un bou teodorescule.parca pe satana de teodosie tot teodorescu il cheama.chema l ar dracu.nu cumva esti matale? Spagoveanu?

Bubu
20 iunie 2014
Rugina

Nu exista ferosil...

ioan
20 iunie 2014
catedrala prostilor

mare prostie pentru popor mai bine dati inapoi ce ati furat parcul

cata_man
20 iunie 2014
esti un bou

Nu l-am votat eu bai pe fasole.... l-au votat cei care le da pachete si tiganii la care le face case....

Răspuns la: Fa-ti acasa ...parc
Adăugat de : teodorescu, 20 iunie 2014
Nea Man-ule....vrei parc sa te plimbi cu bicicleta?Fa-ti acasa , daca stai la bloc, ia-ti teren la tara si fa-ti parc ...cu livada, cu tot ce...
dr akon
20 iunie 2014
Tu'ti "biserica matii"

Asa suna o injuratura folosita de romani!De ce tocmai de biserica e vorba nu stiu,dar daca ne gandim ca de 20 de ani constructia aia urateste peisajul si mai mult este un pericol ,in conditiile in care sunt alte lucruri de facut cum ar fi un spital,propun ca preotii in frunte cu Macedon Porcul sa fie dusi direct la biserica cand se imbolnavesc

Jimmy
20 iunie 2014
betoane

turnati betoane in toate parcurile si apui plangeti-va ca nu aveti verdeata

afag
20 iunie 2014
aleluia

n Constanta se construieste inghesuit, blocuri in parcari, in parcuri, cartiere de case, la 3m in fata altor blocuri; strazile sunt tot inguste inca din faza de proiect, desi numarul masinilor creste iar locuintele sunt proiectate fara parcari. Orasul se extinde timid in zonele limitrofe in acelasi mod, inghesuit (sa se obtina profit maxim) Lumea este din ce in ce mai perfida, avara, si plina de ura, si nu din cauza unui numar mic de biserici. Majoritatea preotilor sunt ahtiati dupa averi si bunuri lumesti. Dumnezeu este in fiecare dintre noi!

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Luni, 16 Iunie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar religios
Marţi, 03 Iunie 2014
Stire din Fun : Logica unui preot
Pagina a fost generata in 0.4354 secunde