Concurs De ce trebuie evitată încălzirea alimentelor la microunde?

746
Evident, apanaj al vremurilor moderne, cuptoarele cu microunde au un loc bine stabilit în mai toate bucătăriile. Din păcate, nu toți știm că au efecte atât asupra alimentelor încălzite, cât și a organismului uman. Astfel, după studii îndelungate, specialiștii au ajuns la concluzia că, în covârșitoarea majoritate a cazurilor, efectele despre care vorbim sunt nocive. Este vorba atât de reducerea valorii nutritive a alimentelor, cât și de, atenție, deteriorarea unor substanțe alimentare care ar putea fi răspunzătoare de unele cancere, dar și de efectele biologice directe ale microundelor asupra organismului. Iată și lista acestor efecte nocive:


Afectează conținutul nutritiv al alimentelor: Microundele cauzează scăderi semnificative în conținutul nutritiv al tuturor produselor alimentare studiate. Cele mai importante constatari ale specialiștilor sunt următoarele: se pierd vitaminele și mineralele (în fiecare produs testat a scăzut biodisponibilitatea următorilor nutrienți vitali: vitamina B complex, Vitamina C, E și minerale esențiale; se reduce din capacitatea fructelor și legumelor de a regla tranzitul intestinal, prin degradarea de alcaloizi, glucozide, alactozide și nitrilozide din fibrele vegetale; se distruge valoarea nutritivă a nucleoproteinelor din carne. În general, s-a dovedit dezintegrarea tuturor alimentelor testate.

Efectele încălzirii cărnii la microunde: Încălzirea cărnii în cuptorul cu microunde determină apariția dnitrosodietanolaminei, cunoscută ca agent cauzator al cancerului. Compușii biomoleculari din proteine sunt degradați, se creează un efect de legătură între mâncarea încălzită sau preparată la cuptorul cu microunde și orice radiație atmosferică existentă, ceea ce duce la creșterea saturației în particule alfa și beta a mâncării respective.

Efectele încălzirii altor alimente: Laptele și cerealele încălzite în cuptor sunt nocive prin hidroliza proteinelor care se găsesc în acestea. Microundele folosite pentru dezghețarea alimentelor congelate alterează catabolismul glucozidelor și galactozidelor care se află în aceste alimente.

Efectele asupra organismului uman: 1.Tulburări în funcționarea sistemului digestiv, prin alterarea substanțelor elementare ale alimentelor supuse procesului de încălzire cu microunde. 2. Tulburări și la nivelul sistemului limfatic (datorită modificărilor chimice ale alimentelor), care duc la degenerări în ceea ce privește capacitatea organismului de a se proteja împotriva apariției anumitor celule canceroase. 3. Crește incidența cancerului de stomac și a celui intestinal, prin substanțele chimice eliberate din alimente prin expunerea la microunde. 4. Distrugere generalizată în celulele din țesuturile periferice. 5. Degenerare gradată a funcțiilor digestive și excretorii.

Rămâne întrebarea: Merită oare toate acestea pentru avantajul scurtării timpului de preparare, gătire sau dezghețare a produselor alimentare? 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 10 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Optați  pentru hamster!
Sâmbătă, 08 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Curcan cu sos de ananas și vin
Sâmbătă, 08 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : calendar religios
Sâmbătă, 08 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : La mâna propriului părinte…
Pagina a fost generata in 2.6725 secunde