SEMNALE

Din "beleaua blocului" nu-i scoate nimeni!

6179
Din
Mai mulți cititori au dorit să atragă atenția că simțul civic dispare pe zi ce trece, iar atunci când cineva consideră că trebuie... scos de la naftalină, se alege, în cel mai fericit caz, cu porecle!

Scânteia conflictelor pe tema spiritului civic a fost aprinsă, de data aceasta, de obiceiul unor constănțeni de a arunca pe jos tot ce le prisosește sau de a fi recunoscuți drept campioni ai unor fapte "mai puțin admirabile!".
Asumându-și riscul de a deschide un subiect "tocit", L. Victor (47 ani) și A. Luca (39 ani), ne-au mărturisit că întotdeauna au avut un "cui" pentru cei care se comportă cu "nesimțire", fără să le pese că modul în care arată orașul lor ar trebui să-i oblige să fie mai atenți, cu atât mai mult în această perioadă a anului. Unii includ în ecuația asta și rolul edililor locali, lucru care nu le poate fi imputat, numai că povestea asta pare nesfârșită…
"Eu critic de ceva timp nesimțirea altora – a recunoscut L. Victor, însă mă desfășor la blocul meu, unde toți mă știu pentru limba ascuțită, drept pentru care m-au și poreclit . De când aveți ziarul pe net îl citesc în fiecare zi și m-am gândit că aș putea să-i critic și în felul ăsta, pentru ca toți cei care vor citi să înțeleagă că simțul civic e ceva obligatoriu, nu benevol. Nu sunt eu Dumnezeu să-i schimb pe oameni, dar ceva efecte bune tot a avut limba mea ascuțită, poate și pentru că n-am fost singur, ci ajutat de bunul meu vecin Ali Luca. Probleme mari am în continuare cu câțiva locatari, care au curățat de uscături vegetația din fața blocului, însă resturile le-au depozitat în zona unde înainte era o platformă de gunoi, care între timp a fost desființată. Cum drumul cunoscut e cel mai scurt, ei continuă să aducă aici și alte resturi menajere. Când le-am atras atenția, m-au blagoslovit cu tot felul de epitete, beleaua blocului fiind doar un aperitiv! Ce s-ar întâmpla dacă toți locatarii de pe strada Soveja ar aduce gunoaiele aici, așa cum fac ei?" - se întreabă cititorul nostru, care a ținut să ne mai spună că, drept răzbunare, respectivele persoane i-au golit o scrumieră în fața ușii apartamentului, motiv pentru care ar vrea să afle și părerea dumneavoastră față de un asemenea mod de plată a polițelor!

S-a trezit cu Constituția pe parbriz!
Dacă pe prietenul și vecinul său, L. Victor, nu-l deranjează porecla "beleaua blocului", A. Luca a declarat război locatarilor care "în loc să mă aprecieze că mă zbat ca blocul nostru să nu arate ca o cocină, ei își bat joc de ceea ce înseamnă res-pect. M-am mutat dintr-un bloc de... babe, rog să fiu scuzat, pentru că mă săturasem să-mi bată în calorifer ori de câte ori scăpam ceva pe gresie, ca să ajung într-un bloc cu destui maneliști, unde ești stresat să dai indexul la apometre după ce ți-ai tras pijamaua pe tine, și tot tu să fii beleaua blocului! Eu știu că nu e bloc din țara asta care să nu aibă gălăgia lui, dar gălăgia e una, iar insultele cu totul altceva!".
Pentru că s-a plâns în adunarea generală a asociației că nu-i convine să fie poreclit la nesfârșit A. Luca s-a trezit, într-o dimineață, cu Constituția României pe parbrizul mașinii personale: "iar articolul care proclama libertatea de exprimare era tras la xerox și subliniat cu roșu. Poate că nu m-ar fi deranjat găselnița asta dacă nu aș fi fost înjurat, pe aceeași hârtie xeroxată, ca la ușa cortului, cu recomandarea să-mi domolesc clanța, dacă mai vreau să stau în bloc!".

"Gura, comunisto!"
E primăvară și toată lumea este stimulată, pe diferite căi, să contribuie la igienizarea zonei în care trăiește sau, dacă acest lucru nu este posibil, măcar să păstreze curățenia. În drum spre serviciu, Stela Nicolae (53 ani), l-a surprins pe fiul unui vecin de apartament debarasându-și mapa de tot felul de hârtii chiar pe scara blocului: "Erau multe hârtii, dar și mucuri de țigară și câteva brelocuri, de care s-a descotorosit fără să-i pese de mine. I-am spus că nu așa se procedează, iar replica lui m-a lăsat mută: «Gura, comunisto!» Nu regret comunis-mul, dar pe vremea aia, tinerii nu erau chiar așa de slobozi la gură ca acum, ca să nu spun lipsiți de respect. Oare simțul civic este o relicvă comunistă și eu nu știu? Mai e cazul să mă mai mir că și în zona Badea Cârțan se aruncă gunoaie la întâmplare?".
Ați fost vreodată insultați sau amenințați de cineva care v-a suspectat că vreți să-i dați lecții de morală, dragi cititori?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7552 secunde