Vox populi

"Domnule primar, redați-ne dreptul de a circula pe trotuare!"

2207
Constănțenii îi cer edilului șef al Constanței să se pună măcar un minut în pielea pietonului - obligat zilnic la un slalom periculos între "reminiscențele" trotuarelor și partea carosabilă, avertizându-l că dacă nu va scoate mașinile din spațiile destinate circulației pietonale, îl vor acuza în instanță că îi obligă să fie eterni contravenienți care circulă prin locuri nepermise!

Și constănțenii sunt înnebuniți după mașini, unii iubindu-le mai mult decât orice altceva. N-ar fi nimic rău în asta dacă pentru un loc de parcare nu s-ar… bate zeci de conducători auto. Mai mult, lipsa parcărilor a făcut ca trotuarele Constanței să-și schimbe destinația din spații de circulație pietonală în veritabile parcaje.
Cu toate că în planul urbanistic al orașului sunt incluse parcaje subterane, nici vorbă ca aceste proiecte să fie prioritatea edililor noștri! În schimb, ignorând situația de pe… teren, primăria autorizează în neștire construcții și parcări direct pe trotuare, fără să-i pese că pietonii sunt obligați să circule pe partea carosabilă: "După mine, cele mai grave lucruri se întâmplă pe trotuare, nu pe bulevarde! Zilnic văd persoane cu tot felul de probleme fizice sau părinți care-și expun accidentelor bebelușii aflați în cărucioare, mai ales că se știe foarte bine câți teribiliști și vitezomani circulă prin orașul ăsta!"  ne-a spus, extrem de iritată, Melisa Dumitriu (29 ani), a cărei disperare a atins cote maxime întrucât nu e vorba, nici pe departe, de excepții: "situația este generală, toate trotuarele orașului sunt pline ochi de mașini, unele parcate în fața firmelor unde lucrează proprietarii, altele în fața instituțiilor de interes public etc.".

Trotuar mutilat chiar în… buricul bulevardului Mamaia
Locatarii domiciliați pe bulevardul Mamaia nr. 58 - 60 îi propun primarului Radu Mazăre următorul experiment: "Vă rugăm, domnule primar, fiți măcar pentru o zi părintele unui bebeluș pe care trebuie să-l plimbați cu căruciorul sau să simulați o problemă fizică majoră! Poate că așa veți înțelege că nu este normal să dați autorizații pentru parcări direct pe trotuare! Oare legea ne-a luat dreptul de a circula pe trotuare și ni l-a dat pe cel de a merge pe carosabil, iar domnul primar nu ne-a informat?".
Cei care locuiesc în această zonă… de elită a Constanței nu înțeleg cum de un om de afaceri (cred ei, influent), a primit autorizație să amenajeze o parcare chiar într-o zonă de promenadă: "rupând o halcă mare din trotuar și găurind asfaltul pe o porțiune apreciabilă, pentru că, inițial, vroia să-și facă o parcare și mai mare!".

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă!
Dacă pentru unii construirea unei parcări direct pe trotuar nu constituie absolut nicio problemă, pentru constănțeanul V. A., de exemplu, acest demers a fost o țintă imposibil de atins: "M-au obligat, fără drept de apel, să fac parcarea în curtea firmei pe care am deschis-o, deși în fața casei era loc mai mult decât destul! În orașul ăsta, dacă ai bani mulți, obții tot ce vrei! Nu m-ar mira ca mâine să văd că se face aerodrom chiar pe b-dul Mamaia! Nu mai contează frumusețea acestui bulevard? Pe ce bază dă primăria tot felul de aprobări? Ți se face silă când vezi că fiecare face cum îl ține buzunarul!".
Pietonii, ca plătitori de taxe și impozite, îl somează pe primar: 1) Să dispună eliberarea trotuarelor de miile de mașini, pentru a putea circula civilizat, feriți de riscul accidentelor și, mai ales, legal! 2) Să autorizeze amenajarea de parcaje doar în spatele blocurilor (dacă cele subterane rămân la stadiul de vis!) sau acolo unde zona o permite 3) Să stopeze autorizarea a tot felul de construcții dacă nu există și posibilitatea amenajării unor parcaje!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6698 secunde