Ești cetățean european, cunoaște-ți drepturile!

151
Ești cetățean european, cunoaște-ți drepturile! - 20iansiteesticeteurop-1390229404.jpg
Dacă sunteți în situația de a vă confrunta cu probleme privind administrarea incorectă în instituțiile și organele Uniunii Europene, e bine să știți că aveți dreptul să cereți ajutorul Mediatorului European.
De precizat că potrivit reglementărilor europene, Mediatorul European este o instituție internațională și a fost înființat înființat în cadrul Tratatului Uniunii Europene de la Maastricht, 1992. Mediatorul acționează ca un intermediar între cetățeni și instituțiile UE, putând primi cereri de investigații de la cetățenii UE, oameni de afaceri și organizații, ca și de la orice persoană cu rezidență sau cu sediul într-o țară membră UE. 


Investigarea sesizărilor. 
Mediatorul european investighează plângerile privind administrarea incorectă în instituțiile și organele Uniunii Europene, iar instituțiile includ, de exemplu, Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European. Agenția Europeană a Mediului și Agenția Europeană pentru Siguranță și Sănătatea la Locul de Muncă constituie, de asemenea, exemple de organe ale Comunității pe care acesta le poate investiga. Doar Curtea de Justiție și Tribunalul de Primă Instanță activând în rolul lor juridic nu cad sub incidența acestei jurisdicții.


Cercetări și din proprie inițiativă. De obicei, mediatorul conduce cercetările în baza reclamațiilor, dar poate demara cercetări și din proprie inițiativă. Mediatorul european nu poate însă investiga plângeri împotriva autorităților naționale, regionale sau locale, chiar dacă acestea  privesc chestiuni legate de Uniunea Europeană. Exemple de asemenea autorități sunt departamentele guvernamentale, agențiile statului și consiliile locale. 


Nu este un organ de apel. Mediatorul nu constituie un organ de apel pentru deciziile luate de tribunale sau de mediatori naționali, deci nu poate investiga plângerile împotriva unor activități sau persoane private. Că exemplificare, mediatorul investighează cazuri legate de:  lipsa de corectitudine, discriminare, abuz de putere, refuzul sau lipsa accesului la informații întârzieri nejustificate, proceduri incorecte.
Important! În fiecare an mediatorul prezintă Parlamentului European un raport asupra activității sale.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 21 Ianuarie 2014
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Marţi, 21 Ianuarie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Marţi, 21 Ianuarie 2014
Stire din Cetățenești : Cât de greu  se îmblânzesc hamsterii
Luni, 20 Ianuarie 2014
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Pagina a fost generata in 3.7682 secunde