SEMNALE

"Executorul meu se face că plouă, în loc să-mi recupereze paguba!"

2219
Își suspectează executorul judecătoresc angajat că ar fi mână-n mână cu patronul firmei care trebuie să-l despăgubească în urma unei hotărâri judecătorești.

Executorul judecătoresc este dator să stăruie, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrală și cu celeritate a obligației prevăzute în titlul executoriu.
"Vin cu o mare, foarte mare rugăminte la dumneavoastră din cauză că nu nu mai suport să fiu luat de fraier. Concret, aș vrea să știu ce se întâmplă dacă un salariat câștigă în instanță un litigiu de muncă, iar instanța aprobă să i se dea și drepturi salariale de 1.000 lei? Trebuie să știu dacă hotărârile instanței în dosarele cu litigii de muncă sunt definitive și executorii și dacă, în caz de executare silită, se așteaptă cererea de executare făcută de reclamant sau hotărârea mai trebuie investită cu formulă executorie? Oare, dacă salariatul nedreptățit face recurs pentru banii stabiliți de instanță, se mai execută sau nu hotărârea judecătorească?
Important pentru mine este să mai aflu cum se procedează legal pentru a angaja un executor judecătoresc și ce obligații are el față de client? Poate să-și ia banii și după aia să se culce pe-o ureche și să-și amăgească clientul că e criză, firmele dau faliment și că de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere? Vă mulțumesc și sper că nu v-am bombardat prea tare cu întrebările mele!" - M. Mitroiu, 46 ani.
v v v
Pentru a înlătura eventualele interpretări, vă vom răspunde punctual, redând textul așa cum a fost el formulat de legiuitor.
Astfel, referitor la hotărârile primei instanțe, potrivit art. 278 din Codul de procedură civilă, consilierul juridic Carmen Gigică face precizarea că acestea sunt executorii de drept când au ca obiect plata salariilor sau a altor drepturi izvorâte din raporturile juridice de muncă, precum și a sumelor cuvenite, potrivit legii, șomerilor.
De asemenea, obligația stabilită prin hotărârea unei instanțe sau printr-un alt titlu se aduce la îndeplinire de bunăvoie. Abia în cazul în care debitorul nu execută de bunăvoie obligația sa, aceasta se aduce la îndeplinire prin executare silită.
Referitor la situația în care salariatul nedreptățit face recurs, potrivit legii, recursul nu suspendă executarea hotărârii de fond, doar dacă se solicită instanței care judecă recursul.

Relația cu executorul judecătoresc
Este bine să știți că, pe tot cursul procedurii de executare silită, executorul judecătoresc este obligat să aibă rol activ, stăruind, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrală și cât mai rapid posibil a obligației prevăzute în titlul executoriu, cu respectarea dispozițiilor legii, a drepturilor părților și ale altor persoane interesate.
Referitor la cererea de executare silită, aceasta, însoțită de titlul executoriu, se va depune la executorul judecătoresc, a cărui obligație este ca de îndată ce o primește să solicite instanței de executare încuviințarea executării silite, înaintându-i în copie cererea de executare și titlul respectiv.
Cu privire la onorariul executorului, acesta se stabilește de comun acord, însă, în practică, se obișnuiește să se perceapă un avans, iar la finalizarea executării se plătește diferența de onorariu, care poate fi încasată de la debitor dacă se stabilește ca el să suporte și cheltuielile de executare.
Există și varianta în care nu se poate recupera nimic de la debitor, în cazul în care acesta nu deține bunuri mobile sau imobile, caz în care executorul nu este răspunzător.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 03 Noiembrie 2009
Stire din Cetățenești : Tată doar cu numele…
Pagina a fost generata in 0.3946 secunde