Influențează vechimea ajutorul de șomaj?

664
1
"Există vreo legătură între anii de vechime și ajutorul de șomaj? Mai primești șomaj dacă firma nu și-a plătit dările la stat sau n-au nicio legătură situațiile astea?" - ne-a întrebat Simona Bârsănescu.


v v v

Indiscutabil, indemnizația de șomaj se acordă în funcție de câți ani a contribuit fiecare la fondul de șomaj și dacă angajatorul a plătit la stat toate dările obligatorii. Dacă firma a neglijat să-și plătească dările către stat, chiar dacă salariatului nu i se poate imputa nimic, în acest caz ni se ia dreptul la șomaj. Dacă însă firma își plătește datoriile, atunci lucrurile revin la normal și primim ajutorul de șomaj, fiecare în funcție de cât a cotizat. Adică, șase luni, dacă s-a cotizat cel puțin un an sau dacă e vorba despre un absolvent de liceu sau facultate; nouă luni, dacă s-a cotizat cel puțin cinci ani și 12 luni, dacă s-au depășit zece ani.

Actele necesare

Dosarul pentru șomaj, potrivit reglementărilor, trebuie să cuprindă: actul de identitate, actul de studii și calificare sau adeverința de absolvire, în copii xerox, certificatul de naștere, certificatul de căsătorie sau, dacă este cazul, hotărâre de divorț, adeverința medicală cu mențiunea apt de muncă sau apt de muncă cu restricții, valabilă 30 de zile de la data eliberării, act eliberat de organele financiare teritoriale din care să rezulte că nu realizați venituri sau realizați din activități autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (valabil 90 de zile de la data eliberării), precum și decizia de încetare a contractului individual de muncă. 


Comentează știrea

Cineva interesat de curs
9 noiembrie 2012
Curs Gratuit - Expert Accesare Fonduri Structurale si de Coeziune Europene

Cursul de expert accesare fonduri europene se desfasoara la Constanta si se adreseaza somerilor sau celor in cautarea unui loc de munca. Dorim sa formam o grupa de minim 15 persoane pentru a demara cursul cat mai repede posibil, de preferat in luna aceasta. Deja avem inscrisi pe lista 6 persoane interesate asa ca va rugam sa va grabiti. Va puteti inscrie telefonic la numarul: 0733699862 (Gabriela Titz). Cursul face parte din programul "Reconversie Profesionala in Domeniul Administratiei si Serviciilor Publice" si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Articole pe aceeași temă

Marţi, 06 Noiembrie 2012
Stire din Actual : Crește numărul șomerilor în Spania
Joi, 01 Noiembrie 2012
Stire din Actual : Șomajul crește  și în Germania
Pagina a fost generata in 0.1928 secunde