Cum ajutați repartitoarele de căldură să-și facă treaba

11580
9
Cum ajutați repartitoarele de căldură să-și facă treaba - 8novfond-1352386345.jpg
Scopul montării repartitoarelor - acela de a se plăti facturi mai mici la căldură, poate fi atins numai dacă locatarii știu și sunt preocupați să le folosească în mod corect. Iar dacă nu știu, trebuie ajutați! 


Formulele complicate de calcul folosite de firmele de repartitoare la calcularea consumului de căldură continuă să alimenteze neîncrede-rea în rândul locatarilor, mai ales dacă ajung să plătească mai mult decât cei care nu dispun de acest tip de contorizare. Pe de altă parte, firmele de repartitoare resping ipostaza de "țap ispășitor" și arată cu degetul către clienții care-și "fură singuri căciula", din simplul motiv că se complac în a risipi căldura prin toate modurile posibile. 

Pe de altă parte, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari, Marcel Dragu, loc unde nemulțumiții își varsă năduful, confirmă că repartitoarele continuă să agite spiritele și din cauza unor idei preconcepute, menționând că în toată Uniunea Europeană, în imobilele unde alimentarea cu energie termică se face pe verticală, ca și la noi, se folosesc repartitoare de costuri cu robineți termostatați.

Cu repartitoare sau fără?

Sătui să li se tot spună că plătesc mai mult pentru căldură față de cei din sistemul paușal pentru că nu respectă instrucțiunile de folosire a repartitoarelor, mai mulți locatari consideră că: "Ăsta e o un fel elegant ca să-și acopere ei furăciunile, nu suntem așa de proști! Mare lucru ca șefii asociației să nu fie mână-n mână cu ăia de la repartitoare!" (Didina Moroianu). "Să-i spună lu’ mutu că de la două țoale puse la uscat pe calorifer se umflă atâta factura! Oricât s-ar da ăia de la repartitoare în vânt să ne explice, eu una nu înțeleg mai nimic! Asta înseamnă liber la măsluit!" (Elena Opreanu). "De la asociație n-au vrut să renunțăm la repartitoare pe motiv că la anul trecem pe gaze. Ne-au promis că o să facă instructaj cu noi, să nu risipim căldura, dar nicio mișcare..." (Valentin Dumitru). "Când am întrebat cum ieșim din iarnă, de la asociație m-au învățat să închid repartitorul când deschid fereastra și să închid robinetele când plec de-acasă! E mai bine pe paușal!" (Mariana Alexiu).

Nu risipiți căldura!

Chiar dacă unii sunt sceptici, pentru a nu avea surpriza că repartitorul nu-și face bine treaba, ca specialist, ing. Mihai Deleanu confirmă că trebuie respectate cu strictețe o serie de reguli, precizând că, din păcate, foarte mulți ignoră acest aspect, deși este esențial pentru eficiența contorizării.

Iată ce trebuie să faceți concret: l Când deschideți fereastra, neapă-rat să închideți caloriferul, altfel repartitorul va înregistra la maxim. Ideal ar fi să închideți caloriferul chiar cu un sfert de oră înainte de a aerisi, pentru că acea căldură se va pierde oricum l La repartitoarele care citesc și temperatura din apartament să nu se deschidă caloriferul imediat după închiderea ferestrei, ci după egalizarea temperaturii (15 minute) l Camerele nefolosite trebuie să aibă caloriferul la o temperatură minimă l În camerele folosite, robinetul trebuie setat să închidă caloriferul la temperatura optimă de confort. Cu cât temperatura din casă este mai mare, cu atât came-ra va pierde mai mult în exterior din căldura înregistrată de repartitor l Când plecați de acasă, lăsați robinetul deschis numai într-o cameră, care poate fi folosită imediat pentru a vă încălzi după frigul de afară. Restul camerelor se pot încălzi după ce au fost deschise robinetele l Când caloriferul este acoperit cu lucruri puse la uscat, aparatul va înregistra o temperatură mai mare, chiar dacă în apartament este cedată puțină căldură. La fel de important este să existe spațiu sub calorifer, pentru a intra aerul rece spre a fi încălzit.

"Vă spun din experiență, am făcut multe verificări, aproape 80 la sută aveau lucruri la uscat pe calorifere și cel puțin gemulețul de la baie deschis, pe motiv că e micuț!" - ne-a mai spus specialistul, care atrage atenția că pentru o reală eficiență a sistemului, trebuie respectate abso-lut toate regulile și nu doar câteva, după cum apreciază beneficiarul.

Sprijin de la UAP

Președintele Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari consideră că și președinții de asociație trebuie școliți: "Pot să vină la noi, le dăm documente ca să-și învețe locatarii să nu-și mai fure singuri căciula! O să dau numai un exemplu: folosirea repartitoarelor în tandem cu robineți termostatați în necunoștință de cauză poate să ducă la un consum și plată mai mari. Sunt destui care nu țin cont de asta!".


Comentează știrea

Fara RADET !
9 noiembrie 2012
ing. Mihai Deleanu

Domnule inginer , ati uitat sa ne spuneti ca ne mai trebuie si o cerere scrisa care trebuie aprobata de asociatie , iar dupa ce avem toate aprobarile in regula....PUTEM DESCHIDE GEAMUL CA SA AERISIM APARTAMENTUL !

Geo
9 noiembrie 2012
Minciună

Montarea repartitoarelor este o mare minciună. Acestea avantajează pe cei ce nu locuiesc în apartament și pe cei ce vor să stea în frig. Cu timpul majoritatea locatarilor vor oprii caloriferele ducând la dezechilibrarea hidraulică a instalației blocului (un calorifer oprit se comportă ca și unul debranșat). În aceste condiții, firma de repartitoare va aloca o cotă cât mai mare parților comune, iar ce rămâne vor plătii cei ce îndrăznesc să dea drumul la căldură. Astfel economia făcută de unii se transferă în factura celor ce vor căldură, crescând valoarea punctului înregistrat de repartitor. La alții acest sistem funcționează pentru că nu stau tot timpul cu mâna pe robinetul caloriferului cum stau românii. Celor de la RADET le convine această situație pentru ca între ei și consumator apare firma de repartitoare și au pe cine da vina iar în plus prin dezechilibrarea hidraulică au de câștigat. Prin dezechilibrare crește viteza de circulație a agentului termic prin instalație și scade diferența de temperatură dintre tur și retur. Astfel ,,vând mai ieftin dar cu un rulaj mai mare,, ca la supermarket. Simpla montare a robineților termostatați dar fără repartitoare reduce consumul la branșament cu 30%. Prin montarea repartitoarelor în maxim 2 ani (până se prinde românul cum merge treaba) se va ajunge să plătiți 150-200 lei pe lună fără să folosiți nici un calorifer, plătind doar parțile comune.

Una
9 noiembrie 2012
Vrajeala

A venit noiembrie ...si culmea repartitoarele mele nu s-au resetata la zero. Am pe fiecare repartitor valorile de anul trecut! Am sunat la fluid serv si mi s-a spus ca o sa vina ...si a venit caldura deja ...eu acum ce fac ca deja am inregistrat vreo 4000 de unitati !!?? Concluzia ...e o mare vrajeala !

zoroo
9 noiembrie 2012
lui inginerul prajit

cred ca are si el ceva actiuni pe unde trebuie.ROMANII S-AU MAI DESTEPTAT INGINERE. DAR IN CURAND O SA VA VINA RANDUL SI CELOR CARE VA CREDETI PREA DESTEPTI.

Nicu
9 noiembrie 2012

Scaderea cu adevarat a facturilor se va face numai dupa ce toti locatarii unei asociatii vor constientiza ca au o contributie semnificativa la cresterea valorii consumului. Prin montarea de termostate vor pastra temperatura la un grad de confort. Prin inchiderea caloriferelor in perioadele cu temperaturi crescute. Si nu in ultimul rand prin consum responsabil. Sa nu mai tina la maxim deschise caloriferele si geamurile pentru aerisire. Pana atunci sunt vise. Trebuie o campanie serioasa de constientizare. Atat cei care au subventii precum si cei care nu au platesc lunar pretul a 2-5 grame de aur pur pe caldura. Ce ar face daca ar ajuta la economisire.

Adrian
13 noiembrie 2012
Conform legilor

Repartitoarele trebuiau instalate de personal calificat, totodata utilizatorul trebuie sa primeasca un manual de utilizare. NU s-a intamplat. Asa ca un avocat trebuie sa ia cat mai multe semnaturi de la utilizatorii nemultumiti de repartitoare si sa faca un dosar in care sa se arate ca firma care a instalat si cea care a vandut nu si-au indeplinit atributiunile. Cand cumper orice produs electronic,electrocasnic chiar si o jucarie trebuie sa aibe un MANUAL DE INSTRUCTIUNI ei bine aceste repartitoare NU AU AVUT ASA CEVA.

lucian
15 noiembrie 2012
Mare pacaleala,

Repartitoarele sunt o foarte mare pacaleala.Ca exemlu simplu si de inteles pentru toata lumea,daca ai tine caloriferele doatate cu repartitoare deschise permanent,asa cum fac cei care platesc la pausal(deci fara repartitoare),ai plati cel putin dublu fata de acestia daca nu mai mult,pentru doua apartamente identice,Consumul de gigacalorii ar fi diferit pentru acelasi tip de apartament.Cum este posibil?Unde este avantajul?Cei cu repartitoare fac frigul, sunt cu ochi pe calorifere si platesc o gramda de bani,iar cei fara repartitoare au caldura tot timpul si platesc mai putin..Iar chestia cu regulile de utilizare ,este frectie la picior de lemn.Trebuie sa ne desteptam si sa renuntam cu totii la repartitoare.

Ionut
19 noiembrie 2012
ABUZURI RADET

DEBRANSATI-VA FRATILOR DE LA RADETUL ASTA DE DOI BANI SI TRECETI LA GAZE! NU MAI INGHITITI TOATE ABUZURILE LOR! DACA VA COMPLACETI IN ACESTE SITUATII SI INGHITITI TOT CE NE SPUN EI NU AJUNGEM NICAIERI! PREZENTATI, VA ROG STIMATI DOMNI SI DOAMNE DIN MASS-MEDIA TOATE ABUZURILE REALE ALE ACESTOR DOMNI DE LA RADET CONSTANTA!

Răspuns la: Mare pacaleala,
Adăugat de : lucian, 15 noiembrie 2012
Repartitoarele sunt o foarte mare pacaleala.Ca exemlu simplu si de inteles pentru toata lumea,daca ai tine caloriferele doatate cu repartitoare...
daniela
6 februarie 2014
repartitoare

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in unele apartamente SET s-a modificat prin schimbarea caloriferelor de fonta cu unele din otel mai mari ca dimensiune iar la aceastea nu este luata in calcul puterea calorica. Un alt aspect este acela ca dupa schimbarea caloriferului, nu a mai chemat nimeni firma sa monteze la loc repartitorul, acesta fiind demontat di montat doar inainte de citire....

Răspuns la: Minciună
Adăugat de : Geo, 9 noiembrie 2012
Montarea repartitoarelor este o mare minciună. Acestea avantajează pe cei ce nu locuiesc în apartament și pe cei ce vor să stea în frig. Cu...

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 31 Octombrie 2012
Stire din Social : De mâine, RADET începe să dea căldură
Luni, 29 Octombrie 2012
Stire din Social : RADET dă drumul la căldură
Miercuri, 24 Octombrie 2012
Stire din Sănătate : Începând de azi, Spitalul are căldură
Marţi, 23 Octombrie 2012
Stire din Social : Încep probele la rece
Marţi, 23 Octombrie 2012
Stire din Social : RADET începe mâine probele la rece
Pagina a fost generata in 0.3967 secunde