SEMNALE

L-a mințit pe notar și suportă urmările după unsprezece ani!

1880
L-a mințit pe notar și suportă urmările după unsprezece ani! - b8ebe56e762b2569bbb8559338b8b0f0.jpg
După moartea mamei sale, la dezbaterea succesiunii, a declarat în fața notarului că nu mai are frați, drept pentru care a moștenit toată averea părinților. Deveniți majori, nepoții își cer drepturile neprimite la timp de mama lor, amenințându-și ruda
că va ajunge după gratii dacă nu se conformează.

Potrivit legii, moștenirea înseamnă transmiterea averii unei persoane fizice decedate către moștenitorii săi, fiind o transmisiune de drepturi pentru cauză de moarte, universală, unitară și indivizibilă. Problemele referitoare la moștenire sunt diverse și deseori foarte complicate, unele provocând reale drame în sânul familiilor chiar și dincolo de mormânt.
Într-o situație nefericită, urmare faptului că și-a făcut singură legea, se află și Daniela Ion, 54 ani, din Constanța. Femeia ne-a povestit că după moartea mamei sale, în urmă cu unsprezece ani, sora ei nu a dorit să moștenească partea din avere cuvenită. Nici atunci, nici în toată perioada trăită după acest eveniment, nu a insinuat vreodată că ar avea vreun regret legat de această moștenire. Problemele au început să apară abia după moartea sa, când cei doi copii ai săi n-au înțeles generozitatea mamei lor, cerându-și acum drepturile la care aceasta a renunțat.
"Nu știu dacă mai contează acum că după moartea lui tata și în cei unsprezece ani cât a trăit sora mea, eu am plătit toate impozitele și taxele pe casa și terenurile agricole moștenite. Îmi aduc aminte că s-a întâmplat așa: sora mea nu a vrut să fie prezentă la dezbaterea succesiunii, avea destulă avere, eu eram săraca familiei. Mi-a spus că pot să moștenesc totul sănătoasă și să declar notarului că sunt singura moștenitoare. Însă nu a semnat nicio declarație de renunțare la notar. Ceea ce mă macină e că eu am făcut actul de moștenire și l-am mințit pe notar că aș fi singura moștenitoare. Actul l-am făcut când trăia sora mea și ea știa acest lucru, mai mult, ea mi-a dat această idee, ca să n-o mai car pe la notar, că era obeză și refuza să mai iasă din casă. Și copiii ei, care erau minori atunci, au știut acest lucru, că doar nu ne-am ascuns de nimeni, ne aveam bine în familie, ne-am ajutat mereu, n-au fost certuri, plus că ea era mai bogată față de mine, de-aia mi-a și dat totul, că aveam multe greutăți.
Ce-a fost a fost, necazul e că nepoata mea cere acum partea de moștenire. Fratele ei nu zice nimic, dar mai că s-ar băga și el. Nepoata e hotărâtă și mi-a zis că vrea să mă dea în judecată ca să-și ia dreptul pe care mama ei nu l-a cerut niciodată, amenințându-mă că pot să ajung la pușcărie. Eu știu că lucrurile astea se cer după șase luni de la deces și vă întreb pe dumneavoastră dacă nepoții mei mai au, după atâția ani, dreptul s-o moștenească pe sora mea? Vă mulțumesc din suflet și vă rog mult să mă ajutați, că am băgat bani grei în casă, mai ales!".

Falsul în declarații - sancționat de legea penală
Situația pe care o traversați este, într-adevăr, delicată și complicată în același timp, consilierul juridic Carmen Gigică precizând că nu ați procedat corect în urmă cu 11 ani, atunci când ați dezbătut succesiunea în urma decesului mamei dumneavoastră. Corect și legal ar fi fost ca la acel moment să declarați notarului că sunteți două moștenitoare, astfel încât sora dumneavoastră să poată fi citată legal de către acesta. Dacă s-ar fi prezentat în fața notarului, avea posibilitatea legală să renunțe expres la dreptul său de moște-nire în favoarea dumneavoastră sau s-o accepte. După șase luni de la termenul de citare de către notar, era decăzută automat din drepturi ca renunțătoare la succesiune prin neacceptare, condiții în care astăzi nu ați fi avut necazuri.
Din păcate, pentru că ați ocolit toți acești pași legali, acum vă aflați în afara legii, iar nepoata dumnea-voastră poate fi repusă în drepturi, dacă va solicita acest lucru, pentru că are dreptul la cota parte din moștenirea cuvenită mamei sale.
Ideal ar fi să dați dovadă de înțelegere și să încercați rezolvarea acestei probleme prin discuții corecte cu nepoții dumneavoastră, care, mai rău, dacă ar vrea, ar putea să vă acuze penal și pentru fals intelectual, fals în declarații și uz de fals. Totul din cauză că ați declarat în fals că sunteți unica moștenitoare!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 10 Septembrie 2010
Stire din Cetățenești : FOTOGRAFII DE LA CITITORI
Joi, 09 Septembrie 2010
Stire din Cetățenești : FOTOGRAFII DE LA CITITORI
Miercuri, 08 Septembrie 2010
Stire din Cetățenești : Dulceață de gutui
Miercuri, 08 Septembrie 2010
Stire din Cetățenești : FOTOGRAFII DE LA CITITORI
Pagina a fost generata in 2.451 secunde