La ce ajută contractul prenupțial

322
1
La ce ajută  contractul prenupțial - laceajuta-1402929155.jpg
"Ginerele meu e mai înstărit, iar părinții îl forțează să facă un contract prenupțial, ca la americani, fiecare cu averea și banii lui. Poate s-o avantajeze și pe fiică-mea, după cum spun ei? Sau, dacă se întâmplă ceva cu băiatul lor, nu vor să piardă un fir din averea lui?" – întreabă A. C.

v v v

Într-adevăr, convenția matrimonială (sau contractul prenupțial) este prevăzută în noul Cod Civil, ca documentul prin care cei doi soți au posibilitatea să își separe bunurile. Potrivit reglementărilor, acest act se poate încheia și înainte de căsătorie, însă, intră în vigoare începând cu ziua încheierii acesteia - ne-a spus Rodica Crăciun, șefa Stării Civile Constanța, care a ținut să facă precizarea că acest tip de contract trebuie să se semneze de comun acord de către ambii parteneri. Cu alte cuvinte, nimeni nu trebuie să accepte să fie obligat, constrâns, șantajat etc. să accepte anumite clauze din acest act. Așadar, convenția matrimonială se încheie printr-un înscris legalizat de notarul public, prin acordul părților, care au convenit dinainte asupra modului în care intenționează să-și separe bunurile acumulate în perioada căsătoriei.

Într-adevăr, o motivație a încheierii acestui act de către unele persoane este și aceea ca, în cazul în care unul dintre soți își pierde viața, soțul supraviețuitor să preia, fără plată, înainte de partajul moștenirii, unul sau mai multe bunuri comune, deținute în devălmășie sau în coproprietate. Iar în cazul unui eventual divorț, se specifică în convenție modul de împărțire a bunurilor dobândite după încheierea căsătoriei, putând include și bunurile avute de fiecare soț înainte de căsătorie, astfel încât după divorț nu se vor mai împărți frățește. 

Comentează știrea

Roxana
18 iunie 2014
Intrebare

Exista sau se poate face la notar un asemenea act si dupa ani buni de la casatorie in conditiile in care nu exista copii? Sau mai exact se poate intocmi un act in caz de deces a sotiei/sotului in care tot ce detin acestia impreuna sa ramana mostenire celuilalt fara ca neamurile sa intervina? (cand cuplul nu are copii) Daca DA , cum se numeste un asemenea act?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3959 secunde