"La tocmeală, cu patronul?"

379
1
"La noi la firmă se dădea un spor de 25 la sută dacă munceai noaptea, dar numai peste ora 22,00. De ceva timp, nu se mai dau bani, pe motiv de criză, dar se compensează cu o oră mai puțin la program. Am auzit că unii colegi, care stau la tocmeală cu patronul, iau bani. E lege sau cu tocmeală se rezolvă problemele astea?" – ne-a întrebat un cititor, care a insistat să-i păstrăm anonimatul, din motive lesne de anticipat.

xxx

Este posibil ca în cazul prezentat să se fi produs vreo confuzie legată de interpretarea legislației, cel puțin asta este părerea specialistei în probleme de muncă, Mihaela Crivea. Confuzia ar putea porni de la faptul că există două posibilități de compensare: adică, fie prin program de lucru redus cu o oră față de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puțin trei ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază; fie cu un spor pentru munca prestată în timpul nopții de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puțin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.

Modificări legislative. De asemenea, confuziile ar putea fi generate și de modificările aduse legislației de noul Cod al Muncii, potrivit cărora, salariatul va primi spor numai dacă a prestat muncă de noapte cel puțin trei ore din timpul normal de lucru, condiție care nu se regăsea în vechiul cod. Una peste alta, este considerată muncă de noapte activitatea prestată între orele 22.00 și 6.00. Cât privește sancțiunile angajatorilor care încalcă legea, acestea sunt amenzi între 1.500 lei la 3.000 lei, cu condiția ca salariatul să se plângă că a fost nedreptățit la ITM. 

De menționat că tinerii sub 18 ani, femeile gravide, lăuzele și cele care alăptează nu pot presta muncă de noapte, pe acest subiect neputându-se sta… la tocmeală cu patronul. 

Comentează știrea

maillot psg 2013
16 iulie 2013

phpbb/viewtopic maillot psg 2013 http://maillotpsg2013.wehaay.com/

Articole pe aceeași temă

Vineri, 02 Noiembrie 2012
Stire din Eveniment : Doi români au fost răpiți în India!
Pagina a fost generata in 0.5007 secunde