Meniul zilei

272
Tăiței cu sos de susan

Ingrediente pentru patru porții: 125 g unt de arahide, 6 linguri ulei, 3 linguri sos de soia, 2 linguri oțet de vin roșu, o lingură ghimbir, dat prin răzătoare, 2 linguri smântână, 25o g tăieței cu ou, 125 g muguri de fasole, 25 g porumbi mici de lapte, 2 morcovi nu prea mari, curățați și tăiați julien, 125 g fasole verde păstăi, 125 g castravete tăiat fâșii subțiri, 3 fire de ceapă verde, rupte în fâșii subțiri.

Preparare: În vasul robotului de bucătărie puneți untul de arahide, 4 linguri de ulei, sosul de soia, oțetul și ghimbirul; mixați până ce compoziția devine omogenă, apoi încorporați 75 ml apă fierbinte. Turnați smântâna, amestecați din nou timp de câteva secunde, turnați sosul într-un borcan și lăsați-l să stea la temperatura camerei. Fierbeți apoi tăiețeii și mugurii de fasole în apă puțin sărată, scurgeți, clătiți sub jet de apă rece, amestecați cu uleiul rămas și țineți la cald. Mai fierbeți timp de 3-4 minute porumbul, morcovii și fasolea păstăi, tăiată în jumătăți, în apă cu sare, scurgeți legumele și așezați-le, împreună cu tăiețeii și mugurii de fasole, pe un platou încălzit în prealabil. Decorați cu fâșiile de castravete, turnați deasupra puțin sos și serviți imediat, cu restul de sos.

Cotlet de porc cu e mere

Ingrediente: cotlet de porc, câte porții atâtea bucăți, neapărat cu os; 6-7 mere mari, nu foarte dulci, 4 linguri de zahăr tos, o linguriță de scorțișoară, o jumătate linguriță de pudră de chilli (sau ardei iuți uscați și pisați mărunt), 50 g de unt, sucul de la o jumătate de lămâie. Marinarea cărnii: Cotletele de porc vor fi mult mai aromate dacă le lăsăm să stea la frigider în apă cu sare: într-un vas mai adânc așezăm cotletele, peste care turnăm apă rece și sare (o lingură de sare la 700 ml de apă). Mare atenție să nu exagerăm cu sarea, că altfel se duce pe apa sâmbetei felul principal. Aruncăm în apă și un pumn de cuișoare și câteva frunze de dafin, dacă avem prin casă. Acoperim vasul și-l dăm la rece să stea până suntem gata de gătit, dar nu mai mult de 24 de ore. În acest timp, soluția de saramură va pătrunde în fibra cărnii și o va face mai suculentă și mai aromată. Sosul de mere: Pentru sosul de mere procedăm după cum urmează: curățăm merele de coajă și le tăiem în cubulețe mici. Le așezăm într-o crăticioară și turnăm peste ele sucul de lămâie și apă rece, atât cât să le acopere. Le înăbușim la foc mic până când apa scade de tot și merele se înmoaie. Adăugăm scorțișoara și praful de chili și amestecăm bine. Adăugăm untul și amestecăm până se topește, merele căpătând astfel o compoziție cremoasă. Se păstrează neapărat la cald până în momentul servirii. Pregătirea cotletelor: Cea mai comodă modalitate de a le găti este următoarea: le scoatem din apa în care au stat și le uscăm bine te tot cu prosoape de hârtie, le ungem cu ulei de măsline, le așezonăm cu piper (fără sare, au destulă dacă ați respectat proporția indicată), le așezăm într-o tavă având grijă să nu se suprapună și le băgăm la cuptorul încins la 180 de grade. În circa 45 - 60 de minute sunt gata. Când avem cotletele gata le așezăm frumos pe farfurie, ornate cu sosul de mere. Ca și garnitură se pot folosi cartofi la cuptor cu rozmarin (combinația câștigătoare de fiecare dată), dar se pot folosi piure de cartofi, legume sote sau orez. Recomandare: Sosul de mere poate fi preparat cu o zi înainte, dar fără sa adăugam untul; în momentul servirii încălzim ușor pe aragaz sosul și adăugăm untul atunci.

Plăcintă cu măsline

Ingrediente pentru foaie: 3 căni cu făină (căni de 250ml); 2 cești de apă călduță (cești de 150 ml); o ceașcă de ulei (150 ml); sare.Toate ingredientele se amestecă și se frământă o cocă, astfel încât aluat să fie ușor de întins.

Ingrediente pentru umplutură: 200-250 g măsline negre fără sâmburi; 50-80 ml ulei; 2 cepe mari; o legătură de mărar; sare, piper după gust.

Mod de preparare: Ceapa și măslinele se taie mărunt și se călesc într-o tigaie până se înmoaie. Apoi se adaugă sare, piper și puțină apă și se lasă să fiarbă încet, până când se evaporă apa, după care se pune mărarul tocat și se dă la răcit. Aluatul obținut se împarte în două. Din fiecare parte se întinde câte o foaie. Pe fiecare foaie se pune jumătate din umplutura de măsline, se rulează foaia și se pune într-o tavă întinsă unsă cu ulei. La fel procedăm și cu al doilea rulou. Apoi se ung rulourile cu puțin ulei și se dau la cuptor (încălzit în prealabil). Un sfert de oră focul trebuie să fie iute, apoi se reduce focul și se mai lasă 20 de minute, până când rulourile se rumenesc frumos. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 31 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Sinuzita face  urât la frig
Luni, 30 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Meniul zilei
Pagina a fost generata in 2.0554 secunde