Concurs Meniul zilei

366
Meniul zilei - img4475copy-1329406621.jpg
Macrou la cuptor
Ingrediente: 1 kg macrou, 2 morcovi, 300 g țelină rădăcină, 3 cepe, 200 ml vin alb, piper boabe și foi de dafin, ulei, 2 linguri bulion, lămâie și verdeață, alte condimente pentru pește.

Mod de preparare: După ce curățați peștele, îl spălați, sărați și condimentați, toate cu o oră înainte de preparare. Ceapa și morcovul tăiate, țelina rasă pe răzătoare se călesc, se adaugă bulionul, vinul, piperul, foile de dafin și zeama de lămâie. După ce se fierb toate circa 10 minute, se răstoarnă legumele într-o tavă, se așază peștele deasupra și se bagă la cuptor timp de 30 de minute, la foc potrivit. Se servește cald și presărat cu pătrunjel și/sau rondele de lămâie.



Aluat de casă pentru pizza

Ingrediente: 230 g făină, un cubuleț de drojdie, sare, 2 linguri ulei.

Mod de preparare: Amestecați ingredientele și adăugați apă fierbinte astfel încât să se formeze un aluat moale, dar nelipicios, care se va frământa pe o suprafață tapetată cu făină, până când devine neted și pufos. Apoi, întindeți un blat de 24 cm și așezați-l pe o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină.

Dacă doriți să-l umpleți, adăugați umplutura, după preferință (ciuperci, șuncă, măsline etc.). Aluatul nu trebuie încărcat cu un strat prea gros de umplutură, care ține aburul în blat, împiedicând coacerea. După ce blatul este pregătit se introduce la cuptor pentru un sfert de oră, mai exact, până când marginile devin aurii. Apoi scoateți pizza, adăugați cașcavalul și introduceți din nou la cuptor, până când cașcavalul se topește.



Prăjitură cu nucă

Ingrediente pentru blat: 6 albușuri, 200 g nuci măcinate fin, 200 g zahăr tos, 100 g făină, 150 g unt, zeama de la o lămâie, coajă de lămâie rasă fin, o lingură rom sau esență de rom, gem acrișor sau marmeladă de caise. Pentru glazură: 6 gălbenușuri, 140 g zahăr pudră, o lingură zeamă de lămâie, 2 plicuri zahăr vanilat, o lingură nuci tăiate cu cuțitul.

Mod de preparare. Blatul: Albușurile se bat spumă tare, se adaugă zahărul tos deodată și zeama de lămâie. Albușurile se bat în continuare până se întăresc din nou. Se adaugă făina amestecată cu nucile măcinate, un vârf de cuțit de sare, puțină coajă de lămâie și untul topit, dar rece, toate deodată. Se amestecă ușor. Compoziția se pune în tava tapetată cu unt și făină, în grosime de doi centimetri. Se coace în cuptorul încins în prealabil timp de 30 de minute. Nu se deschide cuptorul în primele 15 minute. Când este gata, se scoate din cuptor și se stropește cu rom, apoi se unge cu marmeladă sau gem acrișor. După ce se răcește se toarnă glazura. Pentru glazură se freacă gălbenușurile cu zahărul pudră, zahărul vanilat și cu zeama de lămâie, până capătă consistența unei smântâni. Se întinde peste marmeladă cu cuțitul și se presară nucile tăiate. Nu se dă la cuptor, se lasă să se usuce până a doua zi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 17 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Opinii de la cititori
Pagina a fost generata in 2.8244 secunde