SEMNALE

"Mi-a rupt copilu-n două, pe motiv că-i poartă numele!"

1244
Consideră că atâta vreme cât a recunoscut copilul la naștere, necăsătorit fiind cu mama acestuia, de care, între timp, s-a despărțit, are tot dreptul să-și aroge așa-zisa custodie a micuțului și să-l ia la el acasă fără o discuție prealabilă cu fosta
lui parteneră de viață.

Nelia Spân (34 ani) ne-a povestit că a simțit, pe propria piele, consecințele respingerii de către propriul tată, care a divorțat de mama ei când avea trei ani: "Eram destul de mică, dar îmi dădeam seama ce se petrece. O uram pe mama, care, după mintea mea, l-a alungat pe tăticuțul meu iubit din casa ei ca să nu mai vorbească cu mine, pe motiv că făceam multe prostioare. După ce am mai crescut, mama mi-a explicat că tata s-a însurat cu alta și nu i-a mai păsat de noi. Sufăr și acum că nu m-a căutat niciodată. Soarta a vrut ca eu să nasc un copil fără să fiu căsătorită. Chiar cu trei luni înainte de nunta planificată, m-am despărțit de tatăl băiețelului meu. Știu că e atașat de copil și nu mi-a trecut prin cap să-i interzic să-l vadă. Dar la noi situația cu custodia e complicată, nefiind căsătoriți, eu n-am bani de procese, iar el profită de încurcăturile astea și pur și simplu vine și ia copilul de lângă mama mea, care îl crește, când are el chef, apoi mă amenință că n-o să-l mai văd, pe motiv că nu poartă numele meu. În condițiile de față, când practic mi-a rupt copilu-n două, pe motiv că-i poartă numele, eu, ca mamă, ce pot face? Nu vreau să-l rup de copil, mai ales că știu ce-nseamnă, mai degrabă aș vrea să ne înțelegem, ca băiețelul să stea și cu mine, și cu el. Dar legal, că el nu e om de înțeles!".

Custodia comună - reglementată de noul Cod Civil
Din fericire pentru dumneavoastră, stimată doamnă Spân, cu atât mai mult cu cât conștientizați că minorii din familii despărțite care își petrec o parte semnificativă a timpului și cu celălalt părinte sunt mai bine adaptați decât cei care trăiesc și interacționează doar cu unul dintre părinți, noul Cod Civil va reglementa astfel de neînțelegeri. Potrivit declarațiilor ministrului de Justiție, acesta urmează să intre în vigoare la 1 octombrie 2011, deci ar mai fi puțin timp. Totul, din cauză că problema custodiei minorilor se va putea pune atât ca urmare a divorțului în care sunt implicați minori, cât și în cazul separării unor părinți necăsătoriți, situație în care vă aflați în prezent dumneavoastră.
Așadar, custodia comună, care va reprezenta sentința judecătorească prin care custodia unui copil va fi acordată ambelor părți, deci copilul va avea doi părinți custodieni, este un pas important în asigurarea interesului superior al minorilor de a avea acces la ambii părinți și repre-zintă o evoluție față de custodia unică sau față de custodia împărțită.

Drepturi suplimentare
În prezent, multe state din Europa și SUA recunosc două forme de custodie comună, respectiv custodia comună fizică și custodia comună legală. Dacă în custodia unică, ambii părinți au dreptul de a avea acces la datele cu privire la educație, sănătate și alte informații, în custodia comună legală părinții au, suplimentar, drepturi egale în deciziile cu privire la bunăstarea copilului și drepturi mult mai largi de a interacționa cu minorul. Concret, custodia comună va fi reglementată de articolele 397- 404 din noul Cod Civil al României, planificat a-și produce efectele în această toamnă. Practic, noile reglementări introduc o instituție nouă, numită autoritatea părintească, iar regula de bază în cazul divorțului va fi că autoritatea părintească va fi exercitată în comun de ambii părinți, astfel încât copilul să aibă cât mai puține probleme comportamentale și emoționale, o stimă de sine mai mare, relații de familie și perfor-manțe școlare mai bune decât cei aflați în grija unui singur părinte.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1415 secunde