Nu e "bârfă", logodnicul părăsit se poate plânge justiției!

2044
Nu e

Articole de la același autor

Dacă instanța constată că ruperea logodnei este abuzivă și de rea credință, partenerul în culpă datorează celuilalt daune interese.

Atenție, potrivit noului Cod Civil, orice conflict care va duce la ruptura logodnei poate costa mulți bani, pentru că logodnicul părăsit va avea dreptul să se plângă justiției și să ceară despăgubiri morale.
"Sigur dobrogenii știu că obiceiurile de nuntă la neamul meu (sunt turcoaică) sunt evenimente foarte speciale, ce se respectă încă și la care se implică mult nu numai familiile mirilor, dar și rudele. Sunt tradiții frumoase, dar se și cheltuie mulți bani, pentru că sunt multe faze înainte de nuntă. Eu m-am logodit la începutul anului trecut, iar părinții mei și-au dat consimțământul foarte greu, probabil bănuiau ce avea să urmeze. Nunta era planificată pentru toamna 2010, dar, pauză, ceva s-a întâmplat în familia lor, nu știu motivul clar, și nunta s-a tot amânat. Pe întâi martie, în loc de mărțișor, mi-au trimis vorbă că au rupt logodna, să-mi iau gândul de la nuntă și să fac bine să le dau înapoi inelul de logodnă, bijuteriile și celelalte cadouri pe care mi le-au oferit.
Vă dați seama ce tragedie e în familia mea și ce e în sufletul meu. Nu e cazul să vă dau alte detalii despre obiceiurile noastre, dar părinții mei se simt trădați, și eu la fel. O prietenă mi-a spus că aș putea să-l dau în judecată și să-i cer despăgubiri pentru că, prin ruperea logodnei, mi-au afectat viitorul, nu știți dumneavoastră cum e pe la noi în situații din astea. Aș vrea să știu dacă e doar o bârfă sau chiar am dreptul să-l dau în judecată pentru așa ceva, pentru că merită? Vă mulțumește din suflet o tânără trădată în cele mai sincere sentimente!".

Logodnă cu parafă de la Starea Civilă
Da, ați auzit bine, nu este o bârfă, numai că acest lucru va fi posibil abia după ce va intra în vigoare noul Cod Civil (se preconizează anul 2013), care va permite ca tradiționala logodnă românească (promisiunea viitoarei căsătorii), să se parafeze la Starea Civilă. Abia după consumarea acestei etape se va putea pune problema unei acțiuni în justiție. Cu alte cuvinte, dacă legea va fi adoptată, logodnicul părăsit se va putea plânge justiției, iar în situația în care instanța constată că ruperea logodnei este abuzivă și de rea credință, abia atunci partenerul în culpă va datora celuilalt daune interese.
Este bine să se știe că potrivit noilor reglementări, logodnicul care rupe logodna nu va putea fi constrâns să încheie căsătoria, iar ruperea logodnei nu va fi supusă niciunei formalități, ea putând fi dovedită cu orice mijloc de probă acceptat de instanță.

Restituirea cadourilor
În cazul ruperii logodnei, legea prevede obligația restituirii darurilor pe care logodnicii le-au primit cu ocazia evenimentului sau pe durata perioadei de logodnă, în vederea căsătoriei, cu excepția darurilor obișnuite. Obligația de restituire nu intervine dacă logodna a încetat prin decesul unuia dintre logodnici.

Răspunderea pentru ruperea logodnei
Partea care rupe logodna în mod abuziv va putea fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite cu împrejurările, precum și pentru orice alte prejudicii cauzate, dovedite în instanță.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3608 secunde