Psihologul te ajută

Oglinda spartă aduce ghinion?

4982
Oglinda spartă aduce ghinion? - oglindaspartab26-1390743233.jpg

Articole de la același autor

De ce sunt românii atât de superstițioși? Cu toate că Biserica le respinge, românii sunt în topul Europei când vine vorba de superstiții. Chiar și în lumea modernă, superstițiile își pun amprenta pe viața cotidiană. 
Nu doar românii, ci și oamenii din întreaga lume, de la case mai mici sau mai mari, au tot felul de superstiții, în ciuda faptului că știința a înregistrat progrese extraordinare, mai ales în ultimele secole. După cum ne-a explicat psihologul Speranța Băcana, superstițiile par să fi urmărit omul de-a lungul întregii sale istorii: "De exemplu, un cunoscut antro-polog  spunea că superstițiile și credința în magie sunt atât de răspândite, încât ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva ne con-fruntăm cu o formă permanentă și universală de gândire. Cercetările au arătat că dacă este ceva important în joc și rezultatul obținut este nemulțumitor și nesigur, atunci intervin superstițiile, care ne fac să ne simțim mai încrezători. Cât privește oglinda spartă, tot studiile arată că jumătate din români cred că aduce ghinion".  Pentru a ne demonstra că superstițiile își pun amprenta pe viața cotidiană, psihologul a ținut să ne reamintească de atleți profesioniști, care, la competiții, recunosc că au asupra lor talismane, unele lucruri care le-ar aduce noroc. Și lista ar putea continua.
Subiect controversat
"Și eu, ca majoritatea românilor, sunt extrem de afectată de tragedia aviatică recentă. Imediat ce s-a auzit despre eveniment, au început să apară pe televiziuni tot felul de oameni, astrologi, psihoterapeuți, oameni simpli, care au lăsat să se înțeleagă că nimeni nu poate fugi din calea destinului. Că pilotul și tânăra, oricum ar fi murit, că asta le-a fost soarta, ba că tot felul de semne               le-ar fi prevestit că vor muri curând, superstiții la kilogram se vând în continuare… Și nu cred că e vorba de oameni care țin să acopere neputința autorităților în rezolvarea situației. Eu am spart, din neatenție, oglinda din hol și îmi trec prin cap tot felul de lucruri, ceea ce până la acest accident nu s-a întâmplat… Totuși, sunt cam multe coincidențe în viața oamenilor. Psihologul, ce părere are?" – se întreabă Luminița Ion.
Oglinda spartă, un "fleac"?
Dintotdeauna, oglinda spartă înseamnă, pentru românii su-perstițioși, că ghinionul ne va urmări cel puțin în următorii șapte ani sau că putem avea ghinion în dragoste. Că această superstiție este mo-lipsitoare, o dovedește și faptul că, de exemplu, la englezi, oglinda spartă e semn că vor urma schimbări în rău. Subiectul este foarte complex, ar fi multe de spus, dar sin-tetizând, psihologul recomandă să luăm superstițiile moștenite ca pe un simplu semn al propriei nesiguranțe, neîncrederi, al complexelor și frustrărilor de tot felul. Și în loc să le permitem să-și pună amprenta asupra vieții noastre, ar trebui să luptăm cu ele, pentru a ne dovedi că suntem în stare să depășim ine-rentele obstacole care apar în viața fiecăruia: "Dacă spargi oglinda și te gândești, non-stop, că s-a zis cu căsnicia ta, se prea poate ca felul tău de a fi, mai slab, să fie in-compatibil cu cel al partenerului, care își dorește alături o persoană sigură pe sine, care să nu dea importanță tuturor fleacurilor. Nu degeaba se spune că suntem ceea ce gândim!".
Efecte dăunătoare
Psihologul atrage atenția că dacă superstițiile ne guvernează viața, efectele pot fi catastrofale. O confirmă cazul credinței oarbe în noroc la jucătorii de jocuri de noroc, care continuă să joace și când au ajuns la fundul sacului, sau al credinței în puteri supranaturale, care încurajează apelarea la vrăjitorie pe sume imense de bani. S-a dovedit că femeile sunt mai superstițioase decât bărbații. Totuși, în activitățile care implică talent, superstițiile legate de noroc ar putea îmbunătăți performanțele.
Din păcate, unele superstiții sunt atât de înrădăcinate în societatea modernă, încât, de la oamenii obișnuiți, la cei cu multă carte, le-au acceptat, sau cel puțin manifestă îngrijorare dacă le încalcă. Iar dacă provenim dintr-o familie superstițioasă, există mai multe șanse ca și noi să fim superstițioși. În plus, întrucât superstițiile care-i apasă pe oamenii din toată lumea sunt multe, cercetătorii în psiho-logie, etnologie, antropologie culturală, psihoistorie modernă s-au aplecat asupra lor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7814 secunde