Pasajul subteran Tomis – rușinea din centrul Constanței

2159
Pasajul subteran Tomis – rușinea din centrul Constanței - 92491efa7cda6552f740334c9e601855.jpg
Alături de celelalte treceri pietonale subterane ale Constanței (Gară și Abator), și pasajul din zona magazinului Tomis (cum este cunoscut de constănțeni) este perceput ca "un produs expirat, care provoacă indigestie consumatorilor"!

Trecătorii sunt intrigați nu doar de aspectul dezolant al acestui loc de mare vad pietonal, cât mai ales de faptul că el devine, pe zi ce trece, tot mai dificil de traversat.
La imaginile surprinse de fotoreporterul nostru alăturăm și opiniile constănțenilor în legătură cu starea deplorabilă în care se află (și nu de azi, de ieri!) acest "important element de infrastructură din oraș", în speranța că edilii vor fi preocupați să găsească, în sfârșit, o rețetă care să-i cosmetizeze fața hidoasă!

Indiferență crasă
Mara Ina, 39 ani, lucrează în zona centrală a Constanței și este obligată să folosească acest pasaj. A ajuns să-i numere, zilnic, plăcile de gresie ce… părăsesc fără milă treptele pe care trebuie să pășească pentru a ajunge la locul de muncă: "N-am încotro, cobor din autobuz și trebuie să traversez prin acest loc. Vreau să… «mulțumesc» primarului pentru efortul de a-mi strica ziua de dimineață. Este strigător la cer cum poate să arate un loc în ditamai buricul orașului! Mi-e rușine când aud cum este bârfit acest loc și în alte limbi, pentru că turiștii obișnuiesc să viziteze centrul orașului și magazinele din zonă și nu le vine să creadă cum poate să arate un oraș turistic! Primarului și celor din jurul dumnealui nu le pasă, indiferență crasă, asta e părerea mea și punct! Eu mă gândesc să dau primăria în judecată și să cer daune materiale, ca să-mi recuperez cheltuielile pentru încălțămintea stricată din cauza gropilor în care calc, la propriu, zi de zi!".

"Jalnic, jalnic, jalnic!"
"Plăci de gresie care se prăbușesc zilnic de pe trepte, urme de gresie, gropi, mizerie, toate comple-tează peisajul sordid al pasajului Tomis. De-abia poți să calci pe trepte, iar cea mai mare grijă e să nu te împiedici, performanță greu de atins. Alo, domnule Mazăre, mai sunteți primarul Constanței?" - A. Moroianu, 53 ani.

Scrisori deschise către domnul primar!
l "Domnule Mazăre, vă rog din suflet și prin această scrisoare deschisă, dispuneți reamenajarea acestui pasaj, deoarece este atât un reper important al orașului, cât și un loc de foarte mare vad pietonal! Vă cerem să faceți imediat ceva concret ca pasajul să redevină circulabil, pentru că acum e plin de capcane și arată hidos, te indispune de-a dreptul, ca și când n-ar fi destule necazurile pe care le avem. Zilele trecute am ajutat o gravidă care se chinuia să-l traverseze și n-aș vrea să știți ce era la gura noastră. Poate că dumneavoastră nu aveți idee ce loc insalubru e ăsta, chiar dacă e ultracentral, dar vă rugăm să faceți un mic exercițiu și să încercați să-l traversați măcar o singură dată! După aceea, mai discutăm! Era să uit: râd și turiștii de noi! Ca să nu vă mai spun că a stat plin cu zăpadă mult și bine! Iar despre salubritate, numai de… bine!" – Luiza, 46 ani.
l "De ani de zile n-am văzut nici un fel de inițiativă de reabilitare a acestui loc-emblemă pentru oraș. Vă lăudați peste tot, domnule primar, că ați făcut din Mamaia o biju-terie! Foarte bine, dar recunoașteți atunci că sunteți primar doar peste Mamaia, nu și peste Constanța! Căci oricât nu vă deplasați dumneavoastră pe jos, tot trebuie să știți cum arată pasajul ăsta. Vă cer, prin această scrisoare deschisă, domnule primar, nu vă mai bateți joc măcar de zona centrală a orașului!" - Mioara Ion, 42 ani.
l "Domnule primar, prin această mică scrisoare deschisă îmi permit să vă dau o sugestie: dacă e criză și peste bugetul primăriei, cum vă plângeți peste tot, atunci organizați un teledon prin televiziunea pe care o iubiți cel mai mult și cereți oamenilor de afaceri să doneze bani pentru reabilitarea acestui loc-emblemă al orașului, și pentru localnici, și pentru turiști. Și vă mai propun să se renunțe la placarea treptelor cu gresie, să se toarne frumos beton și cu asta problema ar fi rezolvată. Nu credeți că ar fi cazul să scăpăm de mizeria asta din centru?" – Sofia L., 37 ani.
Pornind de la ideea că reabilitarea pasajului Tomis nu presupune costuri mari, oamenii impută edililor locali prea mult interes pentru aspectul stațiunii Mamaia și indiferență crasă față de felul în care arată, la ora actuală, orașul Constanța, cu zonele lui turistice cu tot.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9201 secunde