Paștele, o sărbătoare confiscată de furia comercială?

1201
4
Paștele, o sărbătoare confiscată de furia comercială? - 12apriliefondbun-1334237777.jpg
Mesajele comerciale care răzbat din toate direcțiile în perioada premergătoare Învierii Domnului au oare puterea să confiște valoarea religioasă și spirituală a acestui moment special din viața creștinilor? Este mai important ce avem pe masa de Paște, decât în suflet?

Probabil că, pe undeva, adevărata semnificație a acestei mari sărbători a creștinătății s-a mai atenuat în lumea pragmatică în care trăim, însă cei mai mulți dintre noi știu ce înseamnă Iisus Hristos pentru omenire, s-au făcut până și studii pe această temă. Astfel, potrivit unui recent sondaj realizat de IRES, dintre cei chestionați, doar șapte la sută dintre români au răspuns că Paștele celebrează nașterea lui Iisus… (practic, au confundat semnificația Paștelui cu aceea a Crăciunului), iar patru la sută n-au știut semnificația religioasă a sărbătorii. Dincolo de aceste cifre, există lucruri pe care oricine le iubește în această extraordinară zi de sărbătoare: atmosfera specială, mirosul de cozonac, ritualul ciocnirii ouălor, zilele libere de la muncă. Cât pri-vește grija pentru latura spirituală a momentului, adică postitul, mersul la slujbele speciale în perioada Postului Mare, a Săptămânii Mari, pare dominată de agitația pregătirilor în sine pentru masa de Paște. Din această reali-tate se alimentează și ideea că latura religioasă a cam pierdut teren. Cel puțin la această conclu-zie au ajuns cititorii noștri.

"Prea mulți iepurași în ecuația sărbătorilor!"

"Nu vreau să judec pe nimeni, mai ales în Săptămâna Patimilor, dar nici nu mă pot abține să nu spun un lucru care se observă cu ochiul liber: românul nostru aleargă prea mult înainte de Paște, cumpără prea mult, mănâncă prea mult. Când eram mică, mă trezeau bunicii cu noaptea-n cap să mergem cu pasca la sfințit. Acum, oamenii se întrec în alimente care mai de care... și coșuri scumpe, pe care le etalează la Biserică. Iar pentru majoritatea copiilor, Paștele înseamnă iepurașul care le aduce tot felul de cadouri. Prea mulți iepurași în ecuația sărbătorilor! Câți știu de la părinți semnificația sărbătorii?" (Steluța Nichifor).

Nebunia din supermarketuri

Să nu fim ipocriți, este normal ca fiecare să fie preocupat de ceea ce pune pe masă în zilele de Paște. Părerea cititoarei noastre, Luiza Lepădatu, este însă că: "Se cumpără cu prea multă furie, în cantități nejustificat de mari, cu ochii la coșul vecinului… Cunosc pe cineva care începe să pună bani de-o parte pentru Paște încă din ianuarie. De fiecare dată, fără nicio excepție, acea persoană se plânge că aproape jumătate din provizii ajung la gunoi…" (Ana Mirea). "Am vrut să intru într-un hipermarket miercuri, 11 aprilie, în jurul orei 16,30, când am ieșit de la muncă și, credeți-mă, am ieșit cu coșul gol, toate rafturile erau invadate, mi s-a făcut rău. E normal să fie aglomerație în perioadele de sărbătoare, numai că la noi e nebunia prea, prea mare. Cât poți să mănânci? Altfel, toți ne plângem că o ducem greu…". (Daria Mus-calu). "Degeaba prelungesc programul marile magazine, și la ore târzii ajungi să te calci pe picioare… Cel mai de neînțeles mi se pare că se cumpără mult peste necesar, cantitativ, de parcă ar fi mai important ce și cât avem pe masă, decât ce avem în suflet. Câți ne călcăm în picioare la Deniile din Săptămâna Patimilor?" (Luminița Matei).

"Până și urările au deraiat"!

Este normal ca la moment de sărbătoare să ne amintim de cei dragi și să facem urarea tradițională "Hristos a înviat!". "Mai nou, transmi-tem sms-uri. Mi se pare o formulă civi-lizată. Problema e că se trimit și mesaje mai puțin inspirate, așa, în glumă. Chiar eu am primit poezii deocheate, bancuri, mesaje care n-au nicio legătură cu această mare sărbătoare. Cred că o urare simplă, tradițională, transmisă din suflet, ar stârni mai multă emoție" (Daciana Datcu).

Dincolo de aceste slăbiciuni, omenești, până la urmă, în zilele de Paște, emoția este una specială, oricât ar crede unii că Învierea a devenit o rutină, iar Paștele, doar un prilej de etalare a potenței financiare și de a umple mesele până la refuz. Ar fi bine să ne bucurăm cu adevărat de Învierea Domnului și să trăim momentul cu sufletul, indiferent de cât de bogată ne este masa. Ar fi bine să le vorbim copiilor despre cine a fost Iisus și despre semnificația morții lui. Ar fi bine să fim mai calzi, mai generoși, mai buni și, mai ales, să iertăm și să primim, la rândul nostru, iertare. Paște fericit tuturor alături de cei dragi!

Comentează știrea

cosmin
13 aprilie 2012
articol

Eu sunt un tip care, dimineata, ma asez cu cafeaua si tigara in fata calculatorului si incep sa citesc presa on-line. Pana de curand, Cuget Liber nu figura pe lista mea de ziare on-line din motivul ca , in urma cu ceva ani pe cand cumparam ziare si le citeam la o cafenea studenteasca, nu-mi placea grafica si continutul ziarului. Insa din intamplare am deschis site-ul si am citit cateva articole si am ramas placut impresionat de cat de omenesti sunt scrise articolele acum; toate celelalte ziare din presa locala si nationala au textul atat de impersonal, atat de rece, ca nu iti transmite nimic in afara de informatie, titlul si urmatorul paragraf sunt suficiente de citit, restul sunt balarii; in schimb, imi place abordarea ziaristilor de la cuget, modul familial de a scrie, relatarea calda si plina de inteles; articolele par a fi scrise intr-adevar de oameni, nu de roboti. Din acest punct de vedere, cat si cel al graficii ( in special calitatea pozelor si numarul lor) site-ul Cuget Liber este net superior celui de la Telegraf si a multor, multor cotidiene nationale, cred eu. Bravo!

nae
13 aprilie 2012
sarbatoare de sarbatore aceiasi risipa de bani

Unde e criza fratilor sau ne trezim ca grecii miine poimiine,salarii minime declarate si restul banilor de 3-4 ori dati pe sest,o se ducem dracului ca nu producem nimic crestere economica zero,toti incearca sa insele,sa fure,sa spaguiasca,bani de afara nu mai vin .Uitati-va in occident cit de retinu-ti sint cu criza de sarbatori,dar la noi statul spune una si bani da in an electoral cu duiumul,sa vedem sfirsitul.

Cosmina Pasarica
13 aprilie 2012
Am stat 15 ore la coada pentru un cofraj de oua comunist

Lasa frate ,ca destul am rabdat in tinerete ! Asta-i societatea de consum pe care ne-am dorit-o atunci cand am iesit in strada.Fiecare este liber sa cumpere si sa manance cat il duce matzu si punga.Frumos articolul Floricai, dar tot iepuroiul l-ati pus si voi in mesajul de Paste.Care-i treaba cu iepurele,ce invarte si ce rol are ? Sunt de aceeasi parere cu comentatorul de la nr.1,citesc cu placere articolele dv ! PASTE FERICIT TUTUROR !

Am facut,impreuna cu zeci de vecini, sesizare pt 1o trecere de pietoni-e aprobata acum aproape 11 luni!!2, amendarea celor care fac custi ilegale de caini pe langa blocuri de vreo 4-5 lunisi altele...oricum absolut nimc nu s-a rezolvat;PRIMARIA ,INSPECTOR
13 aprilie 2012
Am facut,impreuna cu zeci de vecini, sesizare pt 1o trecere de pietoni-e aprobata acum aproape 11 luni!!2, amendarea celor care fac custi ilegale de caini pe langa blocuri de vreo 4-5 lunisi altele...oricum absolut nimc nu s-a rezolvat;PRIMARIA ,INSPECTOR

Am facut,impreuna cu zeci de vecini, sesizare pt 1o trecere de pietoni-e aprobata acum aproape 11 luni!!2, amendarea celor care fac custi ilegale de caini pe langa blocuri de vreo 4-5 lunisi altele...oricum absolut nimc nu s-a rezolvat;PRIMARIA ,INSPECTORII SI ANGAJATII LOR NU FAC NIMIC..1, trecere de pietoni aprobata de 11-12 luni-si unii vecini au facut cerere de vreo 2-3- ani!2,aceleasi haite de caini in peninsula pe langa catedrala ortodoxa si catolica-de nu pot sa merg acolo fara frica;3, aceiasi caini pe langa toate blocurile din cartier desi ar fi trebuit distruse custile ilegale de caini si cei care au facut custi amendati -pt ca au semnat aproape 100 vecini de cartier!!ar mai fi si altelerdar la aceste probleme primaria nu a raspuns cu absolut nimic,nicio masura ,absolut nimic de 1 an de zile !!ASA CA NU VA MIRATI DRAGI CONSTANTENI, ACEASTA PRIMARIE SI ADMINISTRATIE NE SFIDEAZA TOTAL!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 13 Aprilie 2012
Stire din Cetățenești : Cum să aranjați masa de Paști
Pagina a fost generata in 1.4531 secunde