Pensia anticipată parțială, micșorată cu 0,75 la sută pentru fiecare lună

1183
"Rugăminte: în două chestiuni aș dori să mă lămuriți. Prima, dacă legea nouă permite pensionare anticipată parțială, cum era înainte, și în ce condiții. Și a doua, ce penalizări se aplică acum, am auzit că sunt exagerate față de legea veche. Cu mulțumiri" (Domnica Tudor).

v v v

Pensia anticipată parțială se poate acorda cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, dar numai persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit acest stagiu cu până la opt ani. Există în situații când este necesară și realizarea stagiului minim de cotizare în spe-cialitate, determinate de natura muncii prestate.

Dezavantaje

Este normal ca fiind acordată înainte de termen, pensia anticipată parțială să fie mai mică față de cea pentru limită de vârstă. Cu toate că, practic, cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, pensia anticipată va fi diminuată cu 0,75 la sută pentru fiecare lună de anticipare. Penalizarea va fi luată în calcul numai până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă, transformarea pensiei anticipate parțiale în pensie pentru limită de vârstă făcându-se din oficiu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 03 Februarie 2012
Stire din Eveniment : Septuagenară anchetată pentru fraudă
Sâmbătă, 03 Decembrie 2011
Stire din Social : Cum vă pensionați anticipat
Vineri, 09 Septembrie 2011
Stire din Social : Bătrâni cu pensiile mâncate de bănci
Pagina a fost generata in 0.3898 secunde