SEMNALE

"Președintele refuză să bage veniturile asociației în fondul de rulment!"

1378
Potrivit legii, veniturile asociației de proprietari realizate din activități economice sau din alte activități nu pot fi incluse în fondul de rulment, ele fiind scutite de taxe
și impozite. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, asociația respectivă ar putea fi acuzată chiar de evaziune fiscală.

Cu ochii pe propriul buget, prioritatea cititorilor noștri Adrian Marcu și Denisa Cristian, ca locatari la bloc, este aceea de a ieși din iarnă fără datorii la întreținere: "Toată ziua îmi bat capul ca să mă chivernisesc mai bine și să fiu la zi cu plata întreținerii. Problema e că s-au adunat destui bani din închirieri, reclame, firme luminoase, însă președintele asociației s-a pus de-a curmezișul și refuză să bage acești bani în fondul de rulment!" (Adrian Marcu).
"Am cerut în scris la asociație să-mi comunice de ce nu se bagă toate veniturile în fondul de rulment, ca să ne fie și nouă mai ușor cu întreținerea, dar mi s-a răspuns că nu e legal să se facă operațiunile astea. Dacă sunt banii noștri, ai asociației, ce ne oprește să ne folosim de ei? Că doar nu-s bani de furat! E un abuz sau suntem luați de fraieri?" (Denisa Cristian).
v v v
Ca președinte al Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari Constanța, Marcel Dragu ne-a explicat că sunt nenumărate situațiile în care locatarii se află în confuzie în ceea ce privește destinația, fie a fondului de rulment sau de reparații, fie a banilor pe care unele asociații îi încasează din tot felul de activități. Asta, din cauza unei comunicări ineficiente între locatari și reprezentanții asociației.
Pentru înlăturarea suspiciunilor, este bine ca locatarii să știe că în aceste venituri sunt incluse sumele obținute din închirierea unor spații aflate în proprietate comună indiviză, a spațiilor pentru instalarea de reclame și pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum și orice alte venituri realizate din orice sursă, cu condiția de a îndeplini condițiile legale.
Apoi, locatarii trebuie informați că această categorie de venituri trebuie să se constituie, potrivit Legii nr. 230/2007, care guvernează activitatea asociațiilor de proprie-tari, într-un fond special, ce se va utiliza în exclusivitate pentru îmbu-nătățirea confortului și a eficienței condominiului, pentru întreținerea și repararea proprietății comune.
Chiar dacă aceste sume se constituie ca surse proprii ale asociațiilor, ele nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment și nici la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilități. Mai mult, pentru că asemenea fonduri sunt scutite de taxe și impozite, asociațiile care și-ar permite să le folo-sească pentru plata întreținerii ar putea fi acuzate de evaziune fiscală.
De reținut că aceste fonduri trebuie să fie depuse în contul asociației și folosite doar cu acordul adunării generale, în conformitate cu bugetul de venituri și cheltuieli aprobat de proprietari.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 07 Ianuarie 2011
Stire din Cetățenești : Nu agresați urechile pisicilor!
Vineri, 07 Ianuarie 2011
Stire din Cetățenești : Salată egipteană
Joi, 06 Ianuarie 2011
Stire din Cetățenești : Pui cu ananas pe sticlă
Pagina a fost generata in 2.6263 secunde