Medicul de gardă

Primele semne de Parkinson

146
Nimeni din familia mea nu a avut Parkinson, această boală, după mine, cumplită, urâtă… Părinților mei, de exemplu, le tremurau mâinile la bătrânețe, dar nimic mai mult. Eu am impresia că nu mai pot să-mi controlez mâna și piciorul drept, sunt foarte speriată. Care ar fi primele semne de Parkinson? Cu ce medicamente se tratează? Vă rog mult să mă ajutați cu câteva informații! Cu stimă, Elena".

Fără doar și poate, odată instalată, boala Parkinson poate afecta capacitatea unei persoane de a-și controla mișcările corpului. După cum ne-a explicat dr. Anca Sima, medic primar în cadrul Clinicii Homeomed, această de temut afecțiune are mai multe simptome, dar și o serie de complicații. Referitor la tratament, dacă este început imediat ce simptomele își pun amprenta negativă asupra activității zilnice, a abilității de a munci a persoanei respective, poate controla situația în primele faze evolutive ale bolii. De exemplu, o persoană dreptace la care tremorul se manifestă pe partea stângă, nu se va resimți atât de tare și, probabil, va mai amâna să înceapă tratamentul. Din păcate, astfel de atitudini nu fac decât să înrăutățească mai repede situația bolnavului.

Vârsta. În general, primele simptome apar între 50 și 60 de ani, afecțiunea evoluând ușor, de multe ori neobservată de cei din jur și chiar de persoana în cauză. Din nefericire, sunt puțini cei la care simptomele se manifestă doar pe o singură parte a corpului, de regulă, acestea progresează pe ambele părți. Cât privește tratamentul medicamentos, acesta poate controla simptomele doar într-o oarecare măsură, însă odată ce boala evoluează, eficiența acestora începe să lase de dorit. De aceea este bine ca la observarea unui tremor al mâinilor să se ceară imediat părerea unui medic. Multă lume nu face asta, considerând că este vorba doar despre un tremor specific vârstei mai înaintate. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1536 secunde