Medicul de gardă

Principalele cauze ale creșterii colesterolului

454
"Am 48 de ani și mi-a ieșit 280 colesterol. Nu sunt fumătoare, nu beau pic de alcool și nu înțeleg din ce cauză am ajuns aici!" (Aura Nistor).

Înainte de a intra în detalii, dr. Iuliana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center a definit colesterolul ca fiind o substanță grăsoasă în lipsa căreia nu ar fi posibilă buna funcționare a organismului, precizând că la nivelul ficatului este secretată cea mai mare cantitate. De asemenea, a confirmat că nivelul crescut de colesterol este un mare risc pentru organism, întrucât poate cauza nenumărate boli, multe fatale. De aceea, într-adevăr, pentru a evita creșterea galopantă a colesterolului, este esențial ca fiecare să cunoaștem cauzele care duc la acest lucru, pentru a ști ce conduită de viață să adoptăm. Pentru o mai ușoară reținere, specialista ne-a făcut o scurtă listă a acestora, după cum urmează: 

Alimentația: Grăsimile saturate din carnea de poc, vită, laptele, ouăle, untul sau brânza cresc colesterolul. Grăsimi rele se găsesc și în margarină, în majoritatea prăjiturilor, chipsuri, deci trebuie evitate. Greutatea peste limitele normale duce la creșterea colesterolului, la fel și lipsa de mișcare. 

Vârsta și sexul: "După 20 de ani, este normală creșterea nivelului de colesterol, însă, de regulă, acesta devine periculos odată cu înaintarea în vârstă" - ne-a mai spus medicul, care precizează că anumite boli precum diabetul sau hipotiroidismul sunt asociate cu nivelul crescut de colesterol. Tocmai de aceea se recomandă ca analizele medicale să fie efectuate în fiecare an, iar medicul de familie să explice pacientului dacă este expus unui risc de boală datorat colesterolului. Alte cauze la fel de importante ale creșterii colesterolului sunt moștenirea genetică și fumatul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 11 Februarie 2013
Stire din Cetățenești : Boala care te izolează de lume
Sâmbătă, 02 Februarie 2013
Stire din Cetățenești : De ce răcesc ușor unii oameni
Luni, 21 Ianuarie 2013
Stire din Cetățenești : Boala care te obligă să furi
Pagina a fost generata in 0.1905 secunde