Remedii naturale împotriva înțepăturilor de insecte

1636
Remedii naturale împotriva înțepăturilor de insecte - 4c18929a3706e-1335116460.jpg
Aflați în mijlocul naturii, la muncă sau la un picnic pe iarbă verde, pe câmp, în umbra pădurii, în preajma apelor, pe drumuri de țară, în grădinile locuințelor sau chiar în interiorul acestora, este posibil să simțim pișcăturile sâcâitoare provocate de albine, viespi, bondari, țânțari, păianjeni, tăuni, furnici, purici, ploșnițe, căpușe, păduchi, atrase de anumite mirosuri ale corpului și de culorile vii ale vestimentației. Specialiștii atrag atenția că înțepăturile acestora pot fi extrem de neplăcute, provocând reacții cutanate dureroase sau mâncărimi ce persistă câteva ore. Cunoscând gravitatea efectelor negative ale înțepăturilor de insecte, se vor lua măsuri preventive, pentru a evita să nu ne transformăm într-o țintă vie în fața atacului acestor mici viețuitoare, care ne «mitraliază» într-o secundă. Prima măsură valabilă contra tuturor speciilor de insecte constă în renunțarea la produse cosmetice cu arome florale (deodoranți, parfumuri, creme, săpunuri fine) și la bijuteriile strălucitoare.

În prevenirea atacului unui roi de viespi sau a unei viespi izolate, trebuie să se țină seamă că agresivitatea acestei insecte crește în prezența anumitor produse cosmetice, parfumuri sau aditivi alimentari. Printre componentele chimice ale acestor compuși volatili există o parte din elementele existente în amestecul veninului, care declanșează comportamentul agresiv al insectelor. Profesorul Masato Ono de la Universitatea Tamagawa – Japonia, a selectat trei compuși odoranți, pe care viespile le confundă cu emisia naturală de feromoni, cu rol de semnalizare a unui eventual pericol.

Remedii la îndemână

La înțepăturile de păianjen: compresă cu apă rece, simplă sau combinată cu puțin oțet; cataplasmă cu rădăcină rasă de tătăneasă (3 linguri în 100 ml apă fierbinte sub formă de pastă), care se aplică pe mușcătură, se acoperă cu o pânză curată și se ține câteva ore sau peste noapte; cataplasmă cu herba de turiță mare, proaspătă și zdrobită sau din foi de varză ușor strivite; masaj pe locul mușcăturii cu tinctură de sunătoare (doi pumni de flori macerate timp de 3 săptămâni la un litru alcool 400) sau cu un cățel de usturoi tăiat l În cazul păianjenului «văduva neagră», se extrage acul fără stoarcerea pungii cu venin, se dezinfectează cu o soluție antiseptică, se aplică gheață sau cremă cu hidrocortizon, iar în cazuri agravante se solicită consultul de urgență al unui dermatolog, mai ales în cazul copiilor înțepați. Dacă starea generală se agravează, din cauza unei cantități prea mari de toxine introduse în corp, victima va fi trimisă de urgență la spital l La înțepăturile de căpușe: se scot căpușele fixate în piele, eliminând atât corpul, cât și capul. Extragerea se face cu o pensetă, în maximum 36 ore după înțepătură, după care se aplică o compresă cu apă rece, simplă sau cu puțin oțet; dacă situația se complică, este obligatorie prezentarea la medic l La înțepăturile de furnici: spălarea locului cu apă rece sărată, cu oțet, alcool din vin și câteva picături de amoniac lichid care neutralizează acidul formic emis de furnică; comprese cu lapte rece îmbibat într-o pânză curată; masarea locului înțepat cu o pastă preparată din trei părți bicarbonat de sodiu și o parte apă caldă, tot cu rol neutralizant al acidului formic; ungerea pielii cu ulei eteric de lavandă sau mentă l La înțepături de ploșnițe și purici: comprese cu apă rece sau cu decoct din flori de arnică (10 g la un litru apă cu fierbere timp de 10 minute) l La înțepăturile de păduchi: masarea zonei înțepate cu loțiuni de isop, decoct din flori de arnică și pulbere din semințe de salbă moale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9188 secunde