Veterinarul pe recepție

Resturile de la sărbători, direct în... stomacul câinelui?

278
"Am un câine de patru ani și îl hrănesc numai cu boabe. Nici când fac grătar nu-i dau carne, ca să nu-i stric obiceiurile. De Crăciun am avut invitați acasă, iar unuia dintre ei i s-a făcut milă de câine, mi-a reproșat că nu-l alint, așa că l-a alimentat el cu resturi de la masa noastră, toate din carne de porc. N-am dat impor-tanță, fiind și frig, câinele a stat mai mult în cușcă. Acum trei zile am observat că e tot iritat și se scarpină într-una, mi-a ros gardul. Poate să fie de la mâncare?" – Ileana Vlad. 


Greu de crezut ca prin bucătăriile familiilor care au animale în casă ori în curte să nu fi rămas suficiente resturi alimentare care, apoi, să… aterizeze direct în vasul din care se alimentează animă-luțele lor dragi! Medicul veterinar Gheorghiță Mureșanu este vehement cu stăpânii... pacienților ajunși la cabinet cu serioase probleme de sănătate după ce au fost hrăniți cu resturile alimentare pe bază de carne de porc. Aproape că nu există animal care să nu devoreze cu plăcere asemenea preparate, iar asta îi încurajează pe stăpâni să persiste în astfel de obiceiuri, uitând că acestea sunt greu de digerat și pentru câini, pisici etc.


Consecințele abuzului 
La câini, consumul exagerat de preparate din porc poate avea drept consecință o intoxicație generalizată și în forme severe. Acest dis-confort poate fi ușor observat, întrucât, din cauza mâncărimii,  animalele se văd obligate să se scarpine de orice obiect le este la îndemână. Nu de puține ori, din această cauză se pot alege cu răni în toată regula. De asemenea, dacă sunt... alintați cu tot felul de resturi alimentare din porc, pe pielea câinelui pot să apară mici puncte de nuanță roșie. Nu mai sunt dubii, este clar că animalul a dezvoltat o alergie pe fond alimentar și trebuie dus de urgență la veterinar, care îi poate prescrie un tratament corespunzător.
Pentru a nu se ajunge aici, produsele alimentare care au mai rămas de la sărbători trebuie să aterizeze direct la gunoi, nicidecum în stomacul câinelui. Este foarte important ca indiferent de meniul stăpânului, animalul de companie să primească hrana lui obișnuită, căci astfel va fi scutit de neplăceri.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4846 secunde