Rețetă de post

229
Cârnăciori din năut

Ingrediente: 2 cești cu năut, apă, sare, 4 căpățâni usturoi, 2 linguri ulei de măsline extravirgin, boia de ardei, busuioc, cimbru, coriandru, tarhon


Preparare: Se spală năutul foarte bine și se lasă peste noapte să se înmoaie. A doua zi se strecoară de apa în care a stat năutul și se așază în oala cu apă suficientă pentru a fierbe o oră. După fierbere se strecoară de apă, păstrând circa o ceașcă de apă; năutul, așa fierbinte, se pasează foarte fin cu un blender sau cu mașina de tocat carne și se mai adaugă usturoi, cimbru, busuioc, tarhon sau ... după preferință fiecaruia: mai sărat, mai piperat sau alte condimente preferate.

Dacă pasta este foarte tare, vâscoasă, se mai poate adauga apă astfel ca pasta să fie asemănătoare unui pateu.Pasta se împarte în două: una va fi cu boia iute, iar cealaltă simplă; se mai adaugă la fiecare o felie de pâine înmuiată în apă și stoarsă foarte bine. Se formează biluțe mici, chiftele sau cârnăciori care se vor da la copt în cuptor (180 grade celsius) aprox 20-30 minute. Sunt delicioase cu cartofi, măsline sau alte garnituri. Aveți grijă: este un aliment cu un ridicat grad de proteine, deci serviți-l cu măsură!

Pește Dorada la cuptor. Ingrediente: 500 grame file de doradă, 5 roșii cherry, 50 grame de unt, 100 ml vin alb, sare, piper. Mod de preparare: Se spală fileurile de pește și se usucă bine cu un prosop de bucătărie.

Se preîncălzește cuptorul. Fileurile se pun într-o tavă, potrivită ca mărime, împreună cu vinul, untul tăiat cubulețe și roșiile cherry tăiate în patru. Peștele se pune la cuptor 7-8 minute la 200 grade C. Se servește cald, împreună cu o salată verde.

Desert. Pere în sos de vin. Ingrediente: 4 pere mici și tari (sau două mari, secționate în jumătăți pe lungime), o sticlă de Lacrima lui Ovidiu roșu (sau Porto, Sherry, Marsala sau Madeira), un rulou de scorțișoară, 4 cuișoare, 4-5 boade de piper, coaja de la o jumătate de lămâie, o lingură de miere, 8 cupe de înghețată de vanilie sau linguri de iaurt grecesc pentru servire. Preparare: Curățați perele păstrându-le codița. Dacă sunt mari folosiți doar două pere, tăiate în jumătăți, pe lungime. Într-o crăticioară sau tigaie cu capac puneți la fiert, la foc mediu, vinul, coaja de lămâie, cuișoarele, boabele de piper și miere. Adăugați perele și fierbeți-le înnăbușit, sub capac, la foc mic, timp de aproximativ 30 de minute. Verificați-le cu o scobitoare dacă sunt fierte în lateral, într-o zonă cât mai puțin vizibilă, pentru a nu le provoca daune prea mari. După ce perele au fiert, se scot cu grijă din vin și se răcesc. Sosul se fierbe în continuare, descoperit, timp de aproximativ 20 de minute până când scade și se transformă într-un sirop cleios. Veți obține aproximativ 200 ml sirop. După ce și siropul s-a răcit, serviți perele cu sosul lor în felul următor: întindeți 1-2 linguri de sos într-o farfurie de servire, așezați para  a (‘í– în picioare dacă este întreagă sau culcată dacă este tăiată, adăugați două cupe de înghețată de vanilie lângă sau două linguri de iaurt grecesc. Decorați cu dâre diagonale din restul se sirop. Căldura verii poate veni.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 30 Noiembrie 2012
Stire din Cetățenești : De ce apare durerea în gât?
Vineri, 30 Noiembrie 2012
Stire din Cetățenești : Cum se obține pașaportul temporar
Joi, 29 Noiembrie 2012
Stire din Cetățenești : Calendar
Pagina a fost generata in 2.065 secunde