Rețeta zilei

301
Rețeta zilei - 508x318prajiturasaracului38372-1346701792.jpg
Prăjitura săracului

Numele acestei prăjituri, originară din cea mai săracă zonă a Veneției medievale, locuită de cei porecliți nicotti, spune cam totul despre originea sa modestă și simplitatea ingredientelor ce o compun. Lista ingredientelor amintește de budinca de pâine, cu care are în comun majoritatea ingredientelor, forma sa aduce cu un pandișpan sau un sufleu, iar gustul său vă va duce cu gândul cu siguranță la o prăjitură cu brânză. Așadar, o prăjitură economică, însă generoasă în satisfacții. Încercați măcar o dată bucuria simplă a acestui desert, ce poate servi drept punct de plecare pentru alte deserturi mai elaborate. Porții: 6-8.

Timp de preparare: 90 de minute. Ingrediente: 350 grame miez de pâine albă, 800 ml lapte gras, 100 grame de unt (peste 80% grăsime), 


250 grame de zahăr, 5 ouă, o ceașcă de stafide, 150 ml rom brun, coaja de la o lămâie, un plic de zahăr vanilat, o lingură de pesmet, o lingură de unt pentru uns forma. Mod de preparare: Puneți stafidele la înmuiat în rom. Rupeți pâinea într-un castron. Fierbeți laptele. Adăugați untul, zahărul vanilat și zahărul în lapte. Turnați laptele fierbinte peste miezul de pâine. Amestecați și lăsați să absoarbă tot laptele timp de 30 de minute. Încingeți cuptorul la 180 de grade Celsius. După ce miezul de pâine înmuiat în lapte s-a răcit, adăugați în compoziție coaja de lămâie, stafidele (scurse de rom) și ouăle bătute. Ungeți o tavă sau o formă de tort cu pereți detașabili cu unt și presărați-o cu pesmet. Turnați amestecul în tavă. Coaceți prăjitura la 180 de grade timp de aproximativ 30 de minute. Prăjitura săracului se consumă fierbinte, caldă sau rece, ca atare sau cu siropuri sau dulcețuri de fructe, înghețată de vanilie etc.Prăjitura va crește în timpul coacerii și se lasă, asemenea unui sufleu, după ce o scoateți din cuptor. Nu vă faceți griji, gustul bun va rămâne. Puteți adăuga în compoziție un măr ras, stors de excesul de zeamă și amestecat cu o linguriță rasă de scorțișoară macinată. Puteți presăra zahăr brun pe prăjitură înainte de a o scoate din cuptor sau zahar pudră vanilat înainte de servire. Pe cât este de simplă, pe atât este de savuroasă și sănătoasă.

xxx

Iată și câteva trucuri pentru reușita unei prăjituri: 1. Se încinge cuptorul cu 10-15 minute înainte de a introduce prăjitura. Pentru un volum mai mare, ouăle se țin la temperature camerei 30 de minute înainte de utilizare sau într-un vas cu apă călduță. 2. Se amestecă ingredientele solide împreună pentru a permite prafului de copt sau bicarbonatului să se distribuie uniform în făină și în compoziție. 3. Nu se deschide cuptorul în prima perioada a coacerii. 4. Pentru a orna o prajitură cu zahăr pudrăm încercați să puneți un șervețel dantelat sau o formă peste prăjitură, apoi se cerne zahărul cu o sită. 5. Biscuiții pentru prăjituri îi puteți mărunți cu un sucitor, într-o pungă mai mare, să nu se împrăștie. 6. Când bateți albușurile pea bur, apa din oală nu trebuie să atingă fundul castronului. 7. Ciocolata se topește într-o tigaie uscată, cu fundul gros, la foc mic, amestecând constant. O cantitate cât de mică de apă va determina ciocolata să se taie cu cocoloașe.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 04 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Din ce cauze apar cârceii?
Marţi, 04 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Cosmetica la domiciliu
Marţi, 04 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : calendar religios
Marţi, 04 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Alzheimer, la 43 de ani?
Pagina a fost generata in 2.2899 secunde