Scrâșnirea dinților - un tic alarmant

534
Bruxismul sau scrâșnirea dinților este un obicei care constă în lovirea sau frecarea dinților între ei, atât în timpul zilei, cât și al nopții. Extrem de întâlnit la copiii între trei-șase ani și 10-12 ani, dispare când erup dinții permanenți. Dacă, în general, poate trece neobservat, sunt destule situații în care devine alarmant.
Bruxismul nu are o cauză bine definită, variind de la caz la caz. Și părerile specialiștilor diferă. S-a dovedit însă o legătură de cauzalitate cu mai mulți factori, cum ar fi: l lipsa odihnei l stresul emo-țional pozitiv sau negativ (o dorință puternică, o întâmplare marcantă din trecut, supărarea sau mânia, anxietatea, frica, durerea, frustrarea (asociate și cu dizarmoniile din familie sau cu probleme școlare) l personalități agresive, perfecționiste, obsesive sau persoanele grăbite și nerăbdătoare să-și atingă un anumit scop au tendința crescută de a dezvolta bruxism) l tulburări de ocluzie - dinții nu sunt aliniați corect, sunt în erupție (mai ales în perioada de schimbare a dinților); o obturație recentă sau o lucrare protetică recentă care e mai înaltă l schimbarea dinților de lapte cu dinții permanenți, dizarmonia dintre creșterea oaselor maxilare și erupția, mărimea și numărul dinților prezenți la un moment dat în cavitatea bucală ar fi cea mai frecventă cauză a bruxismului la copii.
Medicul stomatolog vă poate sfătui asupra modalităților terapeu-tice adecvate, individualizate, pentru a stopa acest obicei. Există însă și o multitudine de terapii comportamentale care pot fi aplicate, precum: reducerea nive-lului de stres emoțional prin tehnici de adaptare, confecționarea unei gutiere speciale, dintr-un material transparent, flexibil, care se aplică pe dinți și se poartă de obicei noaptea, pentru a împiedica frecarea dinților între ei, dar și uzura acestora.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 21 Mai 2011
Stire din Cetățenești : Idei pentru un mic dejun la pat
Pagina a fost generata in 1.5399 secunde