Secretele unei fripturi reușite

787
Specialiștii susțin că există două teorii generale privind frigerea cărnurilor. Una care recomandă gătirea fripturilor la o temperatură mare la început și mai mică pe parcurs și alta care sugerează gătirea cărnii la o temperatură medie, constantă.

Ghidul fripturii de porc

Cea mai iubită carne din România, , porcul este aproape de fiecare dată prima opțiune pentru o friptură, nu neapărat pentru masa de Crăciun. Practic, puține sunt acele părți ale porcului care să refuze o friptură bună. Tocmai de aceea mai dificil e să te hotărăști pentru care anume vei opta.

Cele mai bune bucăți pentru friptură: Spata, bună la preț și la friptură. Foarte versatilă și dispusă la grele încercări. Ciolanul (pulpa inferioară) se poate frige întreg, cu tot cu os, pentru un plus de gust sau dezosat, pentru a fi umplut. Pulpa, probabil cea mai bună alegere pentru o friptură festivă, gătită întreagă, cu tot cu os, la foc mic pentru rezultate deosebite. Mușchi file, cea mai scumpă și mai căutată parte a porcului, ușor de gătit și de porționat. Gătit întreg, eventual împănat și/sau glazurat în cruste dulci-picante (de fructe sau pe bază de miere cu muștar). Cotletul, parte mușchi și parte coastă, cotletul de porc, în special cel cu os, este o alegere inspirată, mai ales dacă îl cumpărați și gătiți întreg.

Modul de preparare: Preîncălziți cuptorul la 220 grade Celsius, introduceți carnea pentru de 30 minute, pentru a se rumeni la suprafață. Reduceți temperatura la 160 grade Celsius și continuați procesul de frigere cu câte 50 de minute pentru fiecare kilogram de carne. Lăsați carnea să se odihnească 20-30 minute înainte de tăiere pentru a permite sucurilor să se distribuie uniform. Asociere: carnea de porc se asociază în mod natural cu aromele puternice și rustice dar, în egală măsură, cu cele parfumate și proaspete. Ceapa, usturoiul, slănina afumată, cimbru, enibaharul și semințele de coriandru sunt arome clasice pentru o friptură de iarnă din carne de porc. Mai rafinate, dar nu neapărat și mai complicate, cu puternice influențe germanice, sunt asocierile de carne de porc cu fructe (de pădure, vișine, mere, pere sau rubarbă) sau cu glazuri pe bază de miere și muștar. Carnea de porc se poate găti cu aproape orice tip de alcool: fripturi în bere, mai ales neagră , în vin roșu și alb, în cidru sau vinuri fortifiate (Porto, Marsala, Madeira), în gin, și chiar în rachiuri și lichioruri.

Garnituri: pentru carnea de porc, garniturile sunt pe măsura generozității fripturii, fiind disponibile pentru aproape orice asociere: cartofi fripți/ copți/ fierți, varză înăbușită în vin alb, ciuperci sotate, piureuri de legume, orez, paste, etc.

Băuturi: Puține băuturi pot fi considerate cu adevărat nepotrivite după o friptură de porc. Berea, în special neagră, este o băutură tradițională lângă o friptură de porc. Dar, probabil, cele mai potrivite sunt vinurile roșii, fructate: Pinot Noir, Cabernet Sangvinion, Carménère etc.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1714 secunde