Corupție mare în Poliție!

645
1
Corupție mare în Poliție! - coruptiecopy-1337963163.jpg
Potrivit unui raport privind situația drepturilor omului în lume în anul 2011 publicat de Departamentul de Stat al SUA, corupția la nivel guvernamental a rămas o problemă care a afectat întreaga societate din Ro-mânia. Tot potrivit documentului, traficul de persoane în scop de exploa-tare, inclusiv sexuală, cerșetoria forțată, corupția în Poliție, violența domestică și abuzurile împotriva copiilor sunt probleme majore cu care se confruntă societatea în care trăim.

În document se precizează că deși legislația din România prevede sancțiuni penale pentru corupție la nivel oficial, legea nu a fost aplicată efectiv în mare parte din cauza problemelor din interiorul sistemului judiciar, în condițiile în care inclusiv indicatorii Băncii Mondiale privind corupția au scos în evidență faptul că aceasta reprezintă o problemă. Direcția Națională Anticorupție a continuat în 2011 anchetele privind astfel de cazuri la nivel mediu și înalt, iar o estimare preliminară a arătat că anul trecut au fost pronunțate cele mai multe condamnări definitive de la crearea acestei agenții, în 2002. Pe de altă parte, au persistat întârzierile semnificative în procesele de corupție la nivel înalt, deși ritmul unora dintre aceste procese s-a mai accelerat la finalul anului, în timp ce verdictele în cazuri de corupție au fost frecvent necorespunzătoare, se spune în raport.

Ce spun americanii despre corupția din Poliție!

Autorii documentului mai spun și că sistemul judiciar al țării a fost frecvent ținta criticilor în 2011 din partea organizațiilor neguverna-mentale și a oficialităților publice și că, deși Consiliul Superior al Magistra-turii și-a îmbunătățit transparența operațiunilor și a adoptat o strategie de sus-ținere a integrității în acest sistem, nu au fost stabilite proceduri pentru rezolvarea potențialelor conflicte de interese în rândul judecătorilor. Totodată, nu a reușit să identifice și să sancționeze în mod constant abuzurile judiciare, în timp ce practica Înaltei Curți de Casație și Justiție de a retrimite dosare la procuratură pentru investigații supli-mentare a contribuit la tergiversarea procedurilor în justiție, se menționează în raport.

Raportul se referă și la corupția din cadrul poliției, despre care se afirmă că "a contribuit la lipsa de respect a cetățenilor față de această instituție, în condițiile în care sala-riile mici au contribuit la lipsa de personal și la susceptibilitatea unor reprezentanți ai săi de a primi mită".

La capitolul libertatea presei, în document se precizează că, deși media independente au fost active în 2011 și nu s-au lovit de restricții fățișe, "politicieni și persoane cu legături strânse cu lumea politică au continuat să dețină sau să controleze indirect numeroase media la nivel național și local, tonul acestora reflectând frecvent vederile proprietari-lor". Totuși, Constituția prevede libertatea presei și a cuvântului, iar guvernul a respectat în general aceste drepturi, conchide raportul.

Violența domestică, nepedepsită în 2011

Nici la capitolul restituirii proprietăților nu stăm prea bine! Organizații care reprezintă interesele proprietarilor au continuat să susțină, anul trecut, că inerția la nivel local pune bețe în roate acestui proces, și "în numeroase cazuri responsabili locali au amânat sau au refuzat eliberarea documentelor solicitate de reclamanți și au refuzat restituirea unor imobile acolo unde aveau interese administrațiile locale". În același timp, au existat numeroase dispute în legătură cu lăcașurile pe care Biserica Ortodoxă nu le-a restituit Bisericii greco-catolice, în pofida existenței unor decizii judecătorești în acest sens, notează Departamentul de stat.

În egală măsură, violența îm-potriva femeilor, inclusiv cea domestică, a reprezentat o problemă serioasă în România și în 2011, iar Guvernul nu a luat măsuri eficace pentru a o rezolva, se menționează în raport. "Legea interzice violența domestică și permite intervenția poliției în asemenea cazuri, dar a fost greu de aplicat pentru că intră în contradicție cu codul de procedură penală și nu prevede emiterea de ordine de restricție, iar în tribunale au fost judecate foarte puține cazuri de abuz domestic", au concluzionat oficialii americani.

Totodată, abuzurile împotriva copiilor și neglijarea acestora au continuat să fie o problemă gravă și insuficient conștientizată de către public, deși media a relatat o serie de cazuri grave în acest sens. "Guvernul nu a creat un mecanism pentru identificarea și rezolvarea situației copiilor abuzați și neglijați și a familiilor acestora", se mențio-nează în documentul Departamentului de stat. 

Comentează știrea

xxx
26 mai 2012
plagiat

copy/paste de pe site ul antena 3

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2408 secunde