Și câinii îngrijiți miros?

404
Și câinii îngrijiți miros? - caine1336426689-1351149063.jpg

Articole de la același autor

"Am știut dinainte să-mi iau un câine că am o grămadă de responsabilități, iar igiena lui și a locului unde stă e pe primul plan. Cu toate că e bine îngrijit, nu-mi explic de ce totuși câinele meu are un miros așa de greu. Mama spune că toți câinii miros, s-o las mai moale cu asta. Poate mă ajută medicul veterinar cu niște sfaturi, vă rog!" (Laura Apostol).

xxx
Într-adevăr, mirosul câinelui este o problemă delicată. Tocmai de aceea este foarte bine că v-a pus pe gânduri mirosul urât pe care îl degajă câinele dumneavoastră. Pentru a lămuri lucrurile, medicul veterinar Gheorghiță Mureșanu ne-a explicat că trei sunt zonele din corpul unui animal care pot constitui adevărata cauză a mirosului neplăcut. Pe de altă parte, este adevărat este că orice câine are un miros specific, oricât de sănătos și de îngrijit ar fi.

Igiena urechilor. Dacă urechile nu sunt îngrijite corect, la interior se depune cerumen în exces, care, la animalul curat, sănătos este gălbui și nu miroase, fiind și în cantitate destul de mică. La câinele neîngrijit, însă, depunerile de cerumen sunt mari, secreția devine maronie și urât mirositoare, iar dacă igiena va fi în continuare deficitară, câinele se poate îmbolnăvi de catar auricular, greu de tratat, care duce chiar la surditate. Murdăria din ureche îmbolnăvește câinele și de râie auriculară,  care se tratează local. Pentru a se evita asemenea situații, igiena urechii trebuie făcută ca la carte o dată pe săptămână.

Gingiile, altă problemă. Din cauza acumulării de tartru, gingiile câinelui se pot inflama, apoi necroza, iar sub dinții afectați se adună pungi de puroi, singura soluție fiind extracția. De reținut că animalele hrănite cu mâncare uscată nu au probleme cu dantura, dinții curățându-se când  câinele își ronțăie boabele. Mirosul neplăcut al câinelui se poate deja și în zona anusului, animalul răspândind secrețiile și pe blană, cauza fiind glandele perianale, care secretă o substanță cu miros unic pentru fiecare animal în parte. Acesta este și motivul pentru care câinii au obiceiul să se miroasă sub coadă. Problema se manifestă cu deosebire la câinii de apartament și la cei cu probleme digestive. Pentru evitarea acestor neplăceri, urechile și dantura trebuie îngrijite săptămânal. Dacă nici așa mirosul greu nu se atenuează, cereți sfatul unui veterinar.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Pisica, "dușmanul" gravidei
Pagina a fost generata in 0.4149 secunde