Veterinarul pe recepție

Pisica, "dușmanul" gravidei

317
Pisica,
"Sunt însărcina-tă, iar medicul de familie m-a sfătuit să dau pisica din casă, până nu iau toxoplasmoză. Sunt prea atașată de ea și mi-e greu să fac asta, mai ales că am și o sarcină mai dificilă. Îmi poate confirma veterinarul că pisica poate fi dușmanul gravidei? Dacă eu păstrez curățenia, iar pisica e vaccinată, e sufi-cient?" (Ionel Dumitriu).


v v v

Într-adevăr, lucrurile nu par simple. Potrivit medicului veterinar Gheorghiță Mureșanu, toxoplasmoza este o boală parazitară produsă de parazitul "Toxoplasma gondii". Cert este că pisica este gazda definitivă, adică adulții parazitului se dezvoltă în intestinul pisicii, de unde se elimină în mediul înconjurător elemente care pot infesta alte specii. În ceea ce privește gazdele intermediare, acestea sunt, în general, majoritatea mamiferelor, inclusiv omul, dar nici păsările nu scapă.

Privitor la infestarea omului, aceasta se produce prin consumarea alimentelor contaminate (carne insuficient preparată termic, fructe și legume spălate neco-respunzător, apă). Prin urmare, nu numai pisica este vinovată de transmiterea acestei boli.

Depistarea bolii

Printr-un simplu examen coproparazitologic se poate afla dacă s-a instalat toxoplasmoza la pisică, iar oamenilor din preajma felinei li se recomandă un examen serologic. Din fericire, toxoplasmoza activă depistată se tratează, de aceea persoanele care au pisici trebuie să aibă mare grijă de verificarea stării de sănătate, dacă doresc să nu aibă probleme. Având în vedere că toxoplasomoza afectează, în principal, femeile însărcinate, lucrurile sunt extrem de serioase. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 28 August 2012
Stire din Cetățenești : Pot să cresc iepuri pe balcon?
Miercuri, 20 Iunie 2012
Stire din Cetățenești : Terorizată  de mirosul câinelui
Pagina a fost generata in 0.4435 secunde