Sporul de week-end nu vi-l ia nimeni!

300
"Eu știu că sâmbăta și duminica sunt libere prin lege, iar dacă muncești, se dă spor. Dacă nu se poate aplica acest lucru, se pot da toate liberele într-o lună sau să fie inclus sporul în salariul de bază, ca să nu mai fie atâtea vorbe? " (Ana Nichifor).

Într-adevăr, așa cum ne-a explicat expertul în probleme de muncă, Manuela Marcu, repaosul săptămânal ar trebui să se acorde în două zile consecutive, în general, sâmbăta și duminica. Dacă aceste libere ar afecta desfășurarea normală a muncii, atunci așa-zisul repaos săptămânal se poate acorda și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern, împrejurare în care salariații vor primi un spor la salariu stabilit prin contractul de muncă.

E permisă și cumularea
După o perioadă de activitatea continuă, dar fără a depăși 14 zile calendaristice, zilele de repaus săptămânal pot fi acordate și toate odată. Va fi însă nevoie de autorizarea Inspectoratului Teritorial de Muncă și de acordul sindicatului sau al reprezentanților salariaților. Cum salariul cuprinde, în afara venitului de bază, și sporurile, indemnizațiile și alte adaosuri, acestea trebuie calculate și evidențiate separat. Totuși, includerea sporurilor în salariul de bază nu este reglementată legal, chiar dacă există angajatori care, în acord cu salariații, introduc anumite sporuri în salariul de bază. De regulă, ceastă practică este agreată în cazurile în care nu există modificări ale cuantumului salariului de la o lună la alta.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6785 secunde