Pauza de masă, la mâna angajatorului?

450
Pauza de masă, la mâna angajatorului? - 12febpauzademasa-1329052550.jpg
"Știu precis că în alte firme oamenii au dreptul zilnic la pauză de masă, nu mănâncă pe apucate, ca noi, care lucrăm și sâmbăta, doar duminica o avem liberă. Chestiile astea sunt facultative?" (Dinu Ion).

v v v

Nu sunt facultative, dimpotrivă, în cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de șase ore, Manuela Marcu, expert în Resurse Umane, precizează că salariații au dreptul la pauză de masă, ca și la alte pauze, însă numai în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern.Tinerii în vârstă de până la 18 ani, de exemplu, beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de patru ore și jumătate. Atenție, însă, pauzele, cu excepția dispozițiilor contrare din contractul co-lectiv de muncă și din regu-lamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.

Repaosul săptămânal

Referitor la repaosul săptămânal, acesta se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta și duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern. În situații de excepție zilele de repaos săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăși 14 zile calendaristice, cu autorizarea ITM și cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanților salariaților.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Ce pățești dacă demisionezi la nervi?
Miercuri, 01 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului  supărat
Miercuri, 25 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Concediul de risc maternal, un drept?
Vineri, 20 Ianuarie 2012
Stire din Social : Câte zile libere avem în 2012
Pagina a fost generata in 2.6579 secunde