Stagiul de cotizare pentru pensii dacă s-a muncit în străinătate

561
"O persoană care muncește în afara țării poate să cotizeze la sistemul de pensii de stat din România?" (Victor Dan)


v v v

Potrivit Legii sistemului unitar de pensii publice nr. 263 din 2010, constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asigurații datorează și/sau plătesc contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum și în alte țări, în condițiile stabilite prin acordurile sau convențiile internaționale la care România este parte.

La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum și perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte țări, în condițiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internațional la care România este parte și/sau regulamente comunitare.

În sistemul public de pensii, obligațiile și prestațiile de asigurări sociale se achită în monedă națională. În cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate, stabilite în moneda altor țări pe teritoriul României, contribuțiile se plătesc în lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României din data stabilită pentru plata acestor drepturi.

De reținut că dreptul la asigurări sociale este garantat de stat și se exercită, în condițiile actualei legislații, prin sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5613 secunde