Sub dictatura funcționarului public?

914
2
Sub dictatura funcționarului public? - 20ianfond2functionarpublic-1327071705.jpg
Cu sabia restructurărilor deasupra capului, unii funcționari publici nu fac față stresului profesional, reacțiile necontrolate față de cetățeni înrăutățindu-le și mai mult situația.

Nu rareori ni se întâmplă să ajungem la un ghișeu și să dăm peste un funcționar cu capsa pusă, care, indiferent cum i-am explica problema pentru care l-am deranjat, mai are puțin și ne ia la bătaie. Psihologul Speranța Băcana ne-a explicat că dintotdeauna, contactul permanent cu un public variat îl face pe angajat să-și piardă răbdarea din cauza uzurii psihice, a rutinei. De când cu izbucnirea crizei economico-financiare, la aceste cauze se adaugă încă una, poate cea mai apăsătoare: nesiguranța locului de muncă.

Ce este stresul profesional?

"Eu sunt funcționar public de mulți ani, mi-am ținut nervii acasă - ni s-a destăinuit o angajată la una din instituțiile publice constănțene. De când cu criza asta, simt că-mi pierd controlul. Problema e că și mulți clienți nu se mai controlează. Dacă li se pare că te uiți nu știu cum la ei, încep cu jignirile. Eu ar trebui să tac și să-mi fac treaba, cum făceam pe vremuri. Însă nu reușesc, mă depă-șește totul. Acasă am un șomer și mai nervos ca mine, care mă agită și mai tare. Am nevoie de ajutorul psihologului până n-o să fiu dată afară. E o problemă serioasă, help! Probleme sunt că și legile, normele, normativele se schimbă tot timpul, iar noi, recunosc, greșim de multe ori, iar oamenii ne arată obrazul! Se plâng că trebuie să suporte și dictatura noastră, și a politicienilor…"

Diagnosticul psihologului, urmare celor relatate de cititoarea noastră, este stres profesional. De regulă, stresul este o reacție personală și rezultatul interacțiunii dintre exigențele celor din jur și capacitatea individului de a le răspunde. În aceste vremuri dificile, stresul este prezent peste tot, nu doar la locul de muncă, până și copiii se plâng că sunt stresați! Trebuie subliniat însă că la serviciu, stresul apare atunci când exigențele profesionale depășesc resursele de care dispune angajatul.

Care sunt cauzele?

Există motive de ordin personal care produc mult stres la locul de muncă, majoritatea fiind legate de starea psihică în care se află angajatul într-un anume moment. Poate să fie mai calm sau mai nervos, în funcție de agenda zilei. Însă un funcționar public se poate lua la harță cu cetățenii și din cauze profesionale: teama că și-ar putea pierde locul de muncă, un șef autoritar, pe care nu-l interesează problemele personale ale angajaților, el însuși stresat din cauza problemelor generate de actuala criză. Chiar și colegii nesuferiți alimentează starea de stres. "La acestea se adaugă și situația din familie. Dacă acasă este o atmosferă caldă, e liniște, ca să nu spunem vorbe mari, omul se rela-xează, iar a doua zi nu mai vede totul în negru. După cum spune și cititoarea dumneavoastră, tensiunile de la muncă, alăturate celor din familie, fac din orice problemă, cât de mică, un factor de stres" - adaugă psihologul.

Îndemn la calm

Persoanelor aflate în astfel de situații, psihologul Speranța Băcana le recomandă să-și revizuiască stilul de viață și, mai ales, să analizeze care sunt cele mai urgente pro-bleme pe care le au de rezolvat. Asta, din cauză că oboseala acumulată scade și randamentul în muncă. Și atunci când vă simțiți depășiți de obligațiile zilnice, fie la serviciu, păstrați-vă calmul. În caz contrar, pe lângă efectele negative pe care le are asupra sănătății un comportament mai puțin controlat, o să deveniți o persoană superficială, care va pierde din vedere lucrurile cu adevărat importante, lucruri ușor sesizabile și la locul de muncă.

Bărbații, în dificultate mai mare

De regulă, femeile dispun de intuiția necesară, care le ajută să depisteze eventualele lor probleme și să vorbească despre ele (cum s-a întâmplat și în cazul de față). Psihologul precizează însă că la bărbați este mai dificil, întrucât le este greu să-și exteriorizeze problemele. "Un lucru este cert: când nu mai fac față vin la noi, fără să știe că recuperarea nu este deloc ușoară. Fără schimbarea stilului de viață și selectarea celor mai urgente probleme din agendă, nu se poate face mare lucru în această direcție".

Comentează știrea

qwerty
21 ianuarie 2012
Ne-a lovit stresul pe toti

In Bucuresti toata lumea striga "Jos Basescu" iar in Constanta psihologul de serviciu striga: "Jos Stresu' ! Nu stiu,toti stresatii sa apeleze la mine ! ".In anii '70-'80 a circulat un tren naveta intre Constanta si Cernavoda oras.Trenul pleca din Constanta la ora 05.30 dimineata.Se calatorea in general pe scara vagonului.Lumea muncea de dimineata pana seara in jurul orei 19-20,se muncea si sambata si duminica.Dar nu am auzit sa moara cineva calcat de stres pe calea ferata intre Cernavoda si Constanta.Azi incepem ziua la ora 9 dimineata,lucram 8 ore,avem weekend,avem halloween,dar ne omoara stresu'.Urmaream pe Discovery un documentar despre pilotii militari americani care zboara pe supersonice.La un moment dat,un tinar pilot spunea ceva de genul asta(aproximativ):toata viata am visat sa zbor,iubesc avionul,cand ajung cu avionul in nori simt ca innebunesc de fericire,si pe deasupra astia din armata americana imi dau si bani pentru distractia asta.Umor tipic american.In concluzie,cred ca unii isi gresesc meseria sau ajung din intamplare pe anumite posturi.Daca nu iubesti ceea ce faci sau daca nu cunosti bine o meserie,ai de ales intre doua variante.Prima varianta:muncesti in stres toata viata, ziua este lunga si viata este scurta.Varianta a doua:dai fuga sa te inscrii intr-un partid,in PSD,in PDL,PNL sau in PPDD,nu conteaza.Faci rost de o doctrina,de o bereta rosie,de un fular portocaliu,movuliu sau albastriu dar scapi de stres pentru tot restul vietii si pe deasupra statul iti mai da si o avere pentru distractia asta.

ionica
21 ianuarie 2012
stresul functionarilor..

Nimic nu este adevarat! Suntem singura tara din LUME ,care in Legea Functionarului public nu prevede nici un fel de sanctiuni ptr.greselile(uneori f.grave)acestor functionari! Atunci de unde atata STRESS ? Schimbati Legea,afara cu persoanele "stresate "si imbufnate,inlocuite cu altele zambitoare (indiferent de problemele de acasa)si mai tinere!Nu uitati ca sefii acestora au mainile taiate de prevederile acestei Legisi de aici si haosul si indisciplina din sistem.

Articole pe aceeași temă

Luni, 14 Noiembrie 2011
Stire din Cetățenești : De ce spun oamenii minciuni
Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
Stire din Cetățenești : De ce fug bărbații de căsătorie?
Sâmbătă, 24 Septembrie 2011
Stire din Cetățenești : Ai probleme cu încrederea? Nu ești singurul!
Sâmbătă, 10 Decembrie 2011
Stire din Diverse : "De ce?"! Câtă răbdare ne trebuie?
Miercuri, 21 Septembrie 2011
Stire din Eveniment : Chesnoiu se apără
Pagina a fost generata in 0.7691 secunde