"Sub uniformă se ascunde și bogatul, și săracul…"

289
1
Constantina Chebac a citit în ziarul "Cuget Liber" din 16 iulie a.c. despre mult disputata problemă a uniformelor școlare, declarându-se stupefiată, ca de altfel de fiecare dată când se reia acest subiect, că multă lume face trimitere la comunism fără să cunoască adevărata istorie: "Au rămas puțini oameni în viață dintre cei care au învățat carte între cele două războaie mondiale și nu prea are cine să le spună celor din generațiile actuale că, pe atunci, uniformele erau o fală. Plus că nu înțeleg de ce acum dau vina pe co-muniști din moment ce nu comu-niștii au inventat uniforma școlară, ei n-au făcut decât să le păstreze".

Având în vedere că, în aceste vremuri, părinții sunt foarte deosebiți în ceea ce privește posibilitățile materiale, din punctul de vedere al cititoarei noastre, uniforma n-ar face decât să-i împiedice pe cei săraci să le fie rușine de ținuta modestă pe care și-o permit, iar pe cei bogați să-și etaleze opulența: "Sub unifor-mă se ascunde și bogatul, și săracul și ar fi echitabil pentru toată lumea să se poarte aceeași ținută. Au tinerii tot timpul din lume să se îm-brace șic și în ton cu moda, după cum o pot face în timpul liber fără probleme. Uniforma nu face decât să-i ajute pe copii, nu sunt singura care spun asta. Că acum e menta-litatea că cei care îi sunt împo-trivă…". Femeia consideră că acest subiect ar trebui tratat cu mai multă seriozitate și pentru că ar putea fi considerat o măsură de disciplinare în școli, nicidecum de forță…

Pe de altă parte, psihologul Speranța Băcana este de părere că odată cu libertatea vestimen-tară în școli, copiii se confruntă cu mai multe probleme în privința relațiilor dintre ei, efectele acestei realități fiind cunoscute de toată lumea. 


Comentează știrea

admirator
17 august 2012
este adevarat,

comunismul nu a inventat uniformele scolare; dar uniformizarea generala a societatii a fost atit de puternica, incat a devenit simbol. Apoi, uniformele interbelice erau diferite de la scoala la scoala. Reprezentau spiritul de corp. Si nu de putine ori baietii se luau la bataie doar daca vedeau uniforma altora. Prin uniforma unica, s-a pierdut spiritul de corp si s-a dezvoltat uniformizarea generala. In realitate, bogatii isi vor permite uniforme din materiale scumpe. Am vazut asta cu ochii mei in comunsim, cand copii celor cu dare de mina si pozitii inalte in societate veneau cu uniforme de stofa fina, de culoarea respectiva, si noi eram cu paturile alea "legale". Diferenta sarea in ochi mult mai preegnant. Si profii nu spuneau nimic. Erau copii lu.... Nedreptatea era si mai mare! Plus camasile... una e cea de matase, alta cea de poliester... In plus, parintii saraci, nu vor putea sa asigure o tinuta de joaca si alta de scoala. Iar daca au mai multi copii... Tinid cont de viteza cu care cresc copii, trebuie sa le schimbi uniforma anual sau bianual. Nu va dati seama ca asta e o mana cereasca pentru fabricanti? Si negustori? Se vor vinde -fortat- un mare numar de uniforme. Unde este avantajul saracilor? In fapt, trebuie sa se adopte formula care exista si in Occident: parintii decid daca se cumpara sau nu uniforme scolare si cum arata uniforma scolii. Cei cu bani isi vor trimite odraslele la astfel de scoli, cei fara, la scolile de cartier, care nu au uniforme. Ce atita tambalau? De ce tineti -neaparat- sa bagati pe gatul tuturor pirlitele alea de uniforme? Apoi, copii sunt pregatiti pentru viata reala, unde contrastele exista sau nu? Ii mintim ca toti suntem egali si trecem examenele pe ochi frumosi si bani si li se da nota mare daca se dezbraca in clasa sau se masturbeaza public? Hai sa vedem problemele reale ale invatamintului nostru (pornind de la salarizarea proasta si mita generalizata si oficiala) si sa lasam prostiile in pace!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3821 secunde