Concurs Testamentul olograf poate fi oricând revocat

1624

Articole de la același autor

Potrivit legii, testamentul olograf este valabil ca atare "când este scris în tot, datat și semnat de mâna testatorului" (art. 859 Cod Civil). Cu toate că nu necesită îndeplinirea unor formalități speciale, fiind întocmit ca înscris sub semnătură privată, testamentul olograf, ca și orice alt testament, este un act solemn.

Din cauza acutizării problemelor cardiace, cititorul nostru s-a hotărât să întocmească un testament, cu intenția de a-l exclude… la timp din rândul moștenitorilor pe fiul ingrat. Totuși, pornind de la premiza că ar fi posibil ca, la un moment dat, să-și schimbe intențiile actuale, un prieten i-a recomandat să opteze pentru un testament olograf. Ar vrea să știe, însă, dacă, odată întocmit acest testament, există posibilitatea revocării lui și dacă la întocmirea lui este nevoie să fie de față celălalt copil sau orice alt martor.

Caracterul secret al documentului
Consilierul juridic Carmen Dumitru ne-a explicat că testamentul olograf este un document scris în întregime, datat și semnat de testator cu mâna lui și poate fi făcut oriunde, oricând și fără participarea vreunei alte persoane.
Pentru simplitatea formelor sale, testamentul olograf prezintă incontestabile avantaje practice. De asemenea, el poate fi păstrat secret și poate fi revocat oricând, fie prin redactarea unui alt testament, fie pur și simplu prin distrugerea lui materială, făcută în mod voluntar de testator.
Testamentul olograf prezintă însă inconvenientele pe care le prezintă orice act sub semnătură privată, putând fi contestat de partea interesată. De asemenea, el este supus pericolului de a fi sustras și deci de a nu putea fi dovedit.
După ce veți cântări avantajele și dezavantajele acestui tip de testament, numai dumneavoastră sunteți în măsură de a lua cea mai bună hotărâre.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6944 secunde