Unicul motiv ce nu permite demisia

228
"La noi la firmă se fac niște cursuri de calificare, iar șeful de tură ne-a spus din start că dacă plecăm la altă fabrică o să ne impute cursul, care costă câteva milioane de fiecare, va trebui să semnăm un angajament. Din moment ce ei au venit cu ideea să facem cursul, noi n-am cerut asta, e corect ce spun ei? Nu de alta, dar e posibil să ne aibă la mână cu chestia asta, iar noi ne gândim la ce e mai rău, știm noi ce știm!" - este dilema unei tinere care lucrează la o fabrică de textile, speriată de perspectiva că dacă va face acel curs gratuit, curs în urma căruia i s-a promis și un salariu mai mare, va fi legată pe viață de acel loc de muncă și dacă ea nu și-ar mai dori să lucreze acolo.


Că temerile cititoarei noastre sunt absolut justificate ne-a confirmat și Manuela Marcu, expert în proble-me de muncă. Practic, aceasta este și singura situație care limitează dreptul angajatului de a demisiona, cu toate că demisia este un act de voință unilateral: "Este adevărat că decizia de a demisiona aparține angajatului și numai angajatului, nimeni nu-și imaginează că i se poate îngrădi cumva acest drept. Dacă ne ducem însă la Codul Muncii, vom vedea că există, ce-i drept, o singură situație în care angajatul n-are dreptul să-și dea demisia". Iar această situație este tocmai cea în care angajatorul a plătit un stagiu de pregătire profesională pentru angajat, iar acesta a consimțit, prin semnarea unui act adițional la contractul individual de muncă, să nu părăsească firma, însă, atenție, nu pe viață, ci pentru un anumit număr de ani, stabilit de comun acord. Durata obligației salariatului de a nu părăsi firma care i-a plătit cursul se con-semnează într-un act adițional la contractul individual de muncă. 
Dacă însă angajatul ține morțiș să înceteze contractul de muncă, el va fi, într-adevăr, obligat să suporte toate cheltuielile prilejuite de pregătirea lui profesională. Evident, nu va fi obligat să suporte suma integrală, ci proporțional cu perioada nelucrată din cea stabilită prin actul adițional.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 10 Septembrie 2012
Stire din Politică-Administrație : Silviu Prigoană a demisionat din PDL
Sâmbătă, 18 August 2012
Stire din Politică-Administrație : Stelian Fuia demisionează din PDL
Pagina a fost generata in 0.3878 secunde