SEMNALE

"Vă arăt eu vouă cum e cu șmecherii și lista neagră!"

4229
Chiar dacă au în continuare un loc de muncă, unii angajați nu se simt confortabil la locul de muncă. Într-o situație din ce în ce mai incertă pe piața muncii, ei se plâng că șefii joacă "alba-neagra" cu moralul lor.

De când firma la care lucrează a început să aibă probleme, patronul le-a spus direct că în locul scăderii salariilor, va prefera să renunțe la angajații care nu performează. T. Marian (39 ani) are doi copii, iar soția este în șomaj. În aceste condiții, se simte obligat mai mult decât pe vremea când și soția sa aducea un salariu în casă să facă tot felul de compromisuri la firmă, al cărei principal obiect de activitate este comerțul: "Ideea mea și a colegilor mei este că patronul se dă lovit de criză, cu toate că dracul nu e chiar așa de negru. Profită că suntem cu toții speriați să nu fim dați afară și întreține teroarea. Totul a început că nu vrem să mai muncim pe gratis la vila lui. Aproape că ne face să ne mâncăm între noi. Acum două luni a făcut o ședință și ne-a spus că a deschis o listă neagră cu șmecherii și că de noi depinde totul. Problema la el este că l-a interesat mereu să câștige pe moment, la viitor nu se prea gândește, chiar el ne-a spus asta, nu vrea să-și bată capul. Mulți avem rate la bănci și suntem disperați. Săptămâna trecută, ne-a amenințat că vrea să transfere o parte din firmă la altă întreprindere și că o să ne concedieze. Un coleg mai curajos s-a luat de el și i-a spus că nu e corect cu lista neagră, însă patronul, în loc să-l liniștească, l-a luat pe sus «Vă arăt eu vouă cum e cu șmecherii și lista neagră!». Chiar așa, suntem niște obiecte, nu avem niciun drept dacă ne-am făcut treaba? Putem fi vânduți pe gratis, ca și sclavii? De ce nu putem să fim și noi civilizați și ne gândim numai la combinații și prostii? Muncești ca prostul, timpul trece și îți dai seama că tot tu ești cel prostit! Suntem cu moralul la pământ, că de bani nu mai vrem să vorbim!".
Bărbatul nu este dispus să se lase intimidat de patron și dorește să știe dacă salariații sunt protejați în vreun fel atunci când conducerea unității decide să transfere o parte a activității sau chiar întreaga firmă către un alt angajator.
De asemenea, vrea să afle care este prima instanță care judecă litigiile de muncă.
v v v
Se știe că a concedia un angajat este dificil din punct de vedere procedural și presupune o serie de riscuri pentru angajator dacă nu există o abatere gravă ce poate fi imputată angajatului. Pentru a-și ajusta cheltuielile, fiecare firmă își adoptă propria strategie, mai ortodoxă sau nu.
Acolo unde nu există sindicate, salariații care nu își cunosc drepturile pot fi serios afectați dacă acceptă orice decizie a șefilor.
Revenind la cazul de față, potrivit legislației muncii, salariații beneficiază de protecția drepturilor lor în cazul în care se produce un transfer al unității sau al unor părți ale acesteia către un alt angajator, desigur, potrivit legii. Astfel, potrivit consilierului juridic Carmen Gigică, drepturile și obligațiile cedentului care decurg dintr-un contract sau raport de muncă existent la data transferului vor fi transferate integral cesionarului.
Concret, stimate domnule Marian, transferul la care a făcut referire șeful dumneavoastră nu este motiv de concediere individuală sau colectivă a salariaților. Mai mult, legea îl obligă să vă explice care vă sunt drepturile care decurg din această formă de transfer.
Referitor la cea de-a doua nelămurire, prima instanță de judecată pentru litigiile de muncă este tribunalul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2744 secunde