Vecini care șicanează din orice…

1085
Când Vanesa Marian a schimbat pereții subțiri ai... cutiei de chibrituri în care a trăit peste nouă ani de zile cu o căsuță la curte, în speranța că va fi scutită de șicanele vecinilor, nu s-a gândit nicio clipă că va pica din lac în puț.


"Există oameni care au o plăcere diavolească să și-caneze pe oricine și, mai ales, din orice fleac. Nu este posibil ca pentru niște pomi pe care i-am găsit în curtea casei recent cumpărate, deci nu i-am plantat eu, să fiu șicanată non-stop de vecin pe motiv că vara are prea multă umbră și îi strică florile, iar toamna trebuie să curețe la frunze uscate... Aș vrea să știu, dacă se poate, ce reguli sunt, dacă sunt, pentru pomii plantați de oameni în propriile curți?".

Reguli pentru plantarea și tăierea pomilor

Stimată doamnă Marian, nu este deloc plăcută situația despre care ne-ați vorbit, însă, ne place sau nu, cei care vor să planteze pomi fructiferi în grădini și curți sunt obligați să aibă în vedere anumite distanțe față de proprietatea vecinilor - ne-a confirmat și ing. horticol Vlad Ion. Mai exact, după cum obligă reglementările Ministerului Agriculturii, reguli care fac parte din sistemul european de bune practici, există norme clare privind anumite distanțe față de proprietatea vecinilor: adică, doi metri de la gard în cazul pomilor de talie mică și trei metri în cazul celor mai înalți.

De asemenea, noua legislație a pomiculturii cuprinde reguli stricte și în privința tăierii pomilor fructiferi. De exemplu, nucii și castanii pot fi tăiați doar pe bază de autorizație, obținută de la Direcția Agricolă Jude-țeană. Cererea trebuie depusă cu cel puțin o lună mai devreme și numai dacă nucul este foarte bătrân sau uscat. Excepție sunt cazurile în care primăria vrea să construiască ceva pe locul unde crește nucul!

În plus, proprietarii terenurilor vecine sau ai altor bunuri imobile învecinate, pe lângă respectarea drepturilor și obligațiilor prevăzute de lege, trebuie să se respecte reciproc și să-și regleze amiabil astfel de diferende. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 02 Februarie 2011
Stire din Cetățenești : Scandal din cauza unei spălătorii auto
Pagina a fost generata in 0.2759 secunde