Concurs Vrei să renunți la moștenire?

406
În termen de șase luni de la deces, persoanele cu drept de moștenire sunt obligate să se exprime în fața notrului public dacă acceptă succesiunea defunctului sau renunță la ea. Dacă termenul este depășit, acest lucru atrage sancțiunea decăderii din dreptul de a mai moșteni.

"Suntem trei frați, iar fratele cel mare vrea să ne lase nouă partea lui de moștenire. Cum se face pentru ca mai târziu, noi să nu mai avem probleme dacă el se va răzgândi și o să-și ceară partea?" (Florin Bulgaru).

xxx

Din punct de vedere legal, potrivit consilierului juridic Carmen Gigică, renunțarea la moștenire înseamnă manifestarea voinței moștenitorului de a declara că nu dorește să se folosească de drepturile pe care vocația lui succesorală i le dă. Întrucât renunțarea la moștenire este un act juridic solemn, pentru ca ea să fie valabilă trebuie făcută printr-o declarație în fața notarului public de la locul unde s-a deschis moștenirea.

Renunțarea ar putea fi făcută și în fața altui notar public decât cel din raza teritorială a ultimului domiciliu al defunctului, cu condiția ca un exemplar autentificat al declarației să fie trimis la notarul public unde este ținut registrul special de renunțări.

Se poate reveni asupra cererii de renunțare

Chiar dacă din punct de vedere legal renunțarea la moștenire este definitivă și irevocabilă, moștenitorul poate să revină asupra acestei hotărâri dacă nu a trecut termenul de șase luni de la data decesului prevăzut de lege pentru exercitarea dreptului de opțiune succesorală și, totodată, dacă moștenirea sa nu a fost acceptată, între timp, de alți succesori ai lui, ceea ce am înțeles că nu s-a întâmplat în acest caz. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Cum să-ți găsești de lucru în 2012
Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Ciocolata, dăunătoare pentru câini?
Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Obezitatea, la fel de nocivă ca fumatul?
Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Ce pățești dacă demisionezi la nervi?
Pagina a fost generata in 2.7228 secunde