Week-end-ul liber, dar nu pentru toată lumea

115
Week-end-ul liber,  dar nu pentru toată lumea - 8decrepaossaptamanal-1386509568.jpg

Articole de la același autor

"Pe motiv că nu sunt căsătorit, șeful și-a făcut obiceiul să mă cheme la muncă sâmbăta și duminica, de multe ori. I-am spus că vreau și eu week-end-ul liber, la fel ca toată lumea, dar o ține că mă plătește dublu. E corect cum procedează? Nu toți avem aceleași drepturi? Alexandru G.".

v v v

Domnule Alexandru, lucrurile sunt un pic diferite la acest capitol. Astfel, Mihaela Crivea, specialist în probleme de muncă, precizează că legislația permite acordarea a două zile consecutive libere, în general, sâmbăta și duminica. Însă, există și excepții de la această regulă, iar acestea se aplică dacă "liberele" de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității firmei la care este angajată persoana. Pentru reglarea lucrurilor, legea permite ca repausul săptămânal să poată fi acordat și în alte zile, așa cum au fost ele stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern. În asemenea situații, salariații vor primi un spor la salariu, de asemenea, după cum a fost stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.

Mai multe libere. Tot situații de excepție sunt și acelea care permit ca repaosul săptămânal să se acorde cumulat, după o perioadă de activitate continuă. Atenție, însă, și în acest caz, așa-numita perioadă continuă nu poate depăși 14 zile calendaristice, și asta numai cu autorizarea ITM și cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanților salariaților. Această categorie de salariați are dreptul la dublul compensațiilor. Dacă nu găsiți înțelegere la firmă, specialista vă recomandă să sesi-zați, în scris, ITM-ul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 09 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Rețete pentru masa de Crăciun
Luni, 09 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Calendar
Luni, 09 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Artrita genunchiului
Sâmbătă, 07 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Rețete pentru masa de Crăciun
Sâmbătă, 07 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Leacuri pentru pungile de sub ochi
Sâmbătă, 07 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Calendar religios
Sâmbătă, 07 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Cum se plătesc datoriile către angajator
Sâmbătă, 07 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : "Grasă și frumoasă!" Dar și sănătoasă?
Sâmbătă, 07 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului  supărat
Pagina a fost generata in 1.2314 secunde