Caracatiță pe capra vecinului

783

Articole de la același autor

Primăria animalelor
26 Februarie 2008
Bancul cu iepurașul
18 Februarie 2008
Contracandidatul
25 Martie 2008
Greierele și furnica
03 Martie 2008
Mazăre a ieșit iar în stradă cu celebra caracatiță, care l-a consacrat în folclorul modern și pentru care și-a luat atâtea înjurături. Primarul alimentează indignarea șoferilor disciplinați față de aceia de-a dreptul nesimțiți care într-adevăr își lasă mașina pe banda întâi doar ca să-și bea o cafeluță într-un local de fițe.
Pe lângă ăștia, mai sunt însă oamenii care au cu adevărat probleme, se grăbesc (timpul ne presează, nu ne trezim cu toții după prânz, ca primarul, avem serviciu, program impus, nu liber ales, lucrăm la patron, nu la stat) și nu găsesc un loc de parcare, să dea cu tunul. Uneori, ești constrâns să lași mașina unde apuci ca să nu mergi kilometri pe jos și să pierzi timpul. Nu zic că e bine, dar totul se poate rezolva civilizat.
Nu există soluții, zic ei. Eu zic că sunt, și încă foarte simple, dar lenea e mare. De ce să se complice cu hârtii? Nu vă întreb dacă ați luat în ultimul timp vreo amendă pentru parcare neregulamentară, știu că nu, pentru că nu se dau, așa că este firesc ca procentul nesimțiților să crească.
Mă întreb ce îi oprește pe polițai să umble doi câte doi, cu aparate de fotografiat care să pună data și ora pe poză, și să întocmească amenzi ca acelea care se dau pentru "radar". Plătești în 24 de ore - dai jumătate de sumă, nu plătești - îți vine hârtiuța bleu în cutia poștală la începutul anului și ești obligat să "marci" banul.
Municipalitatea poate și ea să-și ia parte din amendă (dacă asta-i problema), poliția încasând atât cât spune codul rutier, adică 4 sau 5 puncte de amendă (bașca 3 puncte de penalizare), iar primăria, atât cât hotărăște consiliul municipal.
Dar nu-i mai comod să umilești omul? Să dea târcoale propriei mașini până când catadicsesc oamenii legii și cei ai lui Mazăre să apară, să le dea telefon ca să-i roage frumos să se grăbească sau, dacă are treabă urgent, să lase mașina în plata Domnului și să se urce într-un taxi, traficul rămânând, în vremea asta, îngreunat, nu-i așa?...
Caracatița este o soluție tipic măzăristă, scoate banul cu forța din buzunarul omului, ca atâtea și atâtea taxe, punând în față binele public, care ar putea fi urmărit, însă, pe căi civilizate, nu atât de invazive și deranjante. Dar primarul chiar asta vrea, să deranjeze pe unii ca să capteze atenția și simpatia electorală a altora. Că așa-i românul, se cam bucură când moare capra vecinului. Mai ales când moare pe stradă, în văzul lumii…

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3353 secunde