Costurile votului

697
Pesediștii locali încep să se folosească pe față și fără nicio jenă de majoritatea obținută în Consiliul Local Municipal. Încă o dată, constănțenii plătesc din propriile buzunare, fără să aibă puterea de a se împotrivi în vreun fel, distracția de vară a edilului prin Mamaia.
Astăzi, consilierii sunt chemați să voteze alocarea altei sume din buget pentru spectacolul aerian care a avut loc la începutul lunii iunie!!! Suma inițială, dată prin HCLM, era de 14 miliarde lei vechi, deja o sumă enormă pentru un eveniment care a durat două zile. Acum va ajunge la 21 miliarde, banii fiind, probabil, gata cheltuiți, căci prin referatul atașat proiectului de hotărâre se menționează că au fost luate anumite măsuri de "protecție și pază a participanților și invitaților" și altele de "siguranță a zborului pe apă" care au condus la depășirea bugetului.
Firește că nu trebuie să vă reamintesc refrenul deja știut al edilului, care pune accent pe importanța atragerii de turiști la Mamaia prin evenimente de tot felul. E important, firește, pentru hotelierii printre care se numără el și prietenii săi. Dar care este, în raport cu sumele cheltuite din buget, influența asupra nivelului de trai al constănțeanului care scoate banul? De ce nu plătesc ei, hotelierii cu pricina, evenimentele care le bagă bani în buzunare?
21 de miliarde! Era, probabil, o sumă mult prea mare pentru ca Mazăre să o dezvăluie electoratului înainte de alegeri. Opțiunea constănțenilor fiind acum un fapt consumat, prea puțin mai contează șocul pe care îl vor avea la auzul cifrei. Îl vor fi uitat până la scrutinul următor, nu-i așa?
Astăzi, consilierii vor vota proiectul de hotărâre și vor da, oficial, bani din bugetul Constanței care deja au fost risipiți fără vreun drept. Adică executivul din primărie folosește după bunul plac banii publici, apoi redactează proiecte de hotărâri pe care le bagă sub nasul consiliului, spre aprobare.
Asta nu poate fi în regulă, din punct de vedere legal. În acte nu sunt prezentate textele de lege care permit o asemenea manevră financiară. Prin urmare, dacă hotărârea va fi atacată în contencios administrativ și desființată, consilierii care astăzi votează "pentru" ar putea plăti din buzunar cele 7 miliarde de lei vechi. O să vedem dacă ei consideră că își permit cheltuiala.
Iată cum costurile opțiunii făcute la 1 iunie de constănțeni, dar și costurile absenței de la urne a majorității ies la iveală. Cu întârziere, dar ies. Și este doar începutul. Dacă alegerile parlamentare le vor oferi și suport guvernamental pesediștilor care conduc CLM Constanța, abuzurile vor continua și vor fi din ce în ce mai mari. După toate probabilitățile, vor vota după propriile interese, având convingerea că nu se va găsi nimeni care să le ceară socoteală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3008 secunde