Opinii

Concurs Da’ țiganu’? Cât e, domne, țiganu’?

480

Articole de la același autor

Dacă faci slalom, într-o seară, în cursul săptămânii, pe pârtia posturilor românești de televiziune descoperi că, de ani de zile, același senzațional, aceeași exclusivitate, eternul spectaculos și restul gunoiului menajer fac audiență. Exhibarea poveștilor de dragoste, a "inimilor zdrobite" fac, în continuare, "toți banii".
Ce mai contează comemorarea masacrului din Srebrenica, ce mai contează că în 1995 au fost uciși în jur de opt mii de bărbați și băieți musulmani? Ce mai contează că fetușii de sex feminin din India sunt uciși încă de dinainte de a se naște? Anual, câteva zeci de mii de copii mor doar pentru că e mai "rentabil" să faci băieți.
Optimiștii, când și când nesimțiții și, de cele mai multe ori cei cărora pur și simplu nu le pasă achiziționează poșete care costă 90.000 de euro, că vorba aceea, toată lumea e fericită, sănătoasă, cu un nivel de viață ridicat. În epoca angoaselor excentrice și a nesfârșitelor frământări, americanii și canadienii se tratează de "sindromul aerului de interior" și își spun "La dracu’ cu războiul din fosta Iugoslavie, cu genocidul din Rwanda, conflictul din Vietnam, Irak sau Kosovo!!!" Dă-o încolo de vocație civilizatoare a omenirii, ce dacă a dispărut, ce dacă proiectul de democratizare a societății mai mult nu este decât este... Important e că tendința de victimizare pentru toate nimicurile ne cuprinde încet, dar sigur, și că, în fața tragediilor contemporane ne limităm la emisiuni în care "formidabilii" analiști autohtoni își cuprind capul cu mâinile și se dau de ceasul rating-lui ca să screamă ceva.
Între timp… În țara cu formă de cizmă, cei aproximativ 150.000 de romi (cifra a fost furnizată de comunitatea catolică Sant Egidio) vor fi supuși celui mai discriminator dintre proiectele autorităților italiene: amprentarea digitală. Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, consideră că, prin amprentarea minorilor, fenomene precum cerșetoria vor fi evitate. Cum e posibil ca, într-o lume în care drepturile omului, drepturile comunitare, accesul la o viață liberă, indiferent de rasă, etnie, religie și sex, oamenii să fie amprentați ca niște vite? Mă mir că nu-i marchează cu fierul încins, ca nu cumva să mai "fraierească" guvernul italian, ca nu cumva să mai aibă și ei șansa de a mișuna în țesătura vieții sociale fără a fi stigmatizați, arătați cu degetul, huliți de "cei fără de păcat". Sau, și mai bine, de ce nu le tatuează un cod de bare, ca acela prezent pe produsele ambalate, ca să se știe cu exactitate cât e snopul de țigani?!?
Problemele discriminării, încălcarea drepturilor omului și dezvrăjirea lumii în care trăim conduc la acest "Dizneilend" mizer, în care Parlamentul European "cere" Italiei să oprească amprentarea romilor? Cere??? Atâta tot? Doar cere? Câtă comoditate, câtă birocrație în această tentativă de stopare a încălcării drepturilor fundamentale ale omului!
Am înțeles că Ambasada României în Italia își exprimă îngrijorarea față de aceste acțiuni și solicită garanții cu privire la respectarea drepturilor cetățenilor români. Poftim? Ce garanții să mai ai în cel mai înclinat Turn Pisa de până acum? Lumea stă să cadă într-o Uniune Europeană care, permisă fie-mi îndoiala, nu e tocmai cea mai "solidă" construcție politică de până acum. Înainte de alienarea totală a secolului XXI italienii se vor bate, până la sânge, pentru cele mai tari promoții și campanii de până acum. Da’ țiganu’? Cât e, domne, țiganu’?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.445 secunde