Concurs Derapajul logic al unei taxe

378
Din rezervorul peticit al gândirii de guvernant, s-a născut o taxă care încurajează poluarea mediului și folosirea abuzivă a mașinilor, până la limita la care devin mortale.
Este vorba de noua taxă de poluare, care intră în vigoare la 1 iulie, o taxă construită dintr-un morman de aberații legislative, care atacă direct logica și bunul simț.
Astfel, cine declară cu sinceritate că a depășit cu mult rulajul recomandat al mașinii, va plăti mai puțin. Evident, a circulat cu seriozitate și a poluat mai mult, deci merită recompensat. Este clar că transportatorii de marfă și de persoane jubilează. Ei merg extrem de mult și, într-un fel, țin economia noastră fragilă pe linia de plutire. Dacă acesta a fost raționamentul, măcar să o fi numit altfel, "Taxă de contribuție utilă la progresul României", numai "Taxă de poluare" nu.
În același timp, pentru cine a dat 15.000 euro pe o mașină nouă, decentă și timidă când vine vorba de emisiile de noxe… ghinion. Va plăti mai mult, întrucât poluează mai puțin și nu merge așa de mult, preferând să evite blocajele din trafic.
Însă comedia nu se încheie aici. La calculul taxei de poluare vor conta starea tehnică a mașinii și nivelul de dotare. Firesc, orice om normal s-ar gândi că dacă mașina e dotată cu ABS și încă vreo cinci sisteme care verifică și firele de iarbă de pe marginea șoselei, atunci proprietarii vor plăti mai puțin. Nu. Greșit. Este exact invers. Cu cât mașina este mai nesigură și mai periculoasă, pentru șoferi și pietoni, cu atât taxa este mai mică. Probabil un fel de compensație… "Și așa ești un ieftin, cu mașina aia din 1900 toamna. Dacă ți-am mai cere și taxă mare, am fi chiar răi".
Gurile rele vorbesc însă de o conspirație mai mare, la nivel european. Ideea este simplă: dacă mergi mult, consumi și mult carburant, adică faci business pentru companiile de profil. Dacă nu mergi mult, atunci te pui de-a curmezișul lumii guvernate de petrol. Pentru că nu adaugi un 0,01% la "Cerere" și prețul barilului crește mai greu. Desigur, acestea sunt doar speculații. Cel mai probabil, guvernanții noștri și ai lor sunt niște idioți. Iar asta ar fi partea negativă a știrii. Partea pozitivă ar fi că și ei vor plăti taxe de poluare mari, pentru că merg în limuzine cu ABS și aer condiționat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3064 secunde